Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Olympisk smell

Smellet fra terrorangrepet i Volgagrad høres hele veien de 65 milene til OL-byen Sotsji.

OL NESTE? En terrorists bombe krevde 14 liv i Volgagrad idag. Foto: EPA/STR Scanpix
OL NESTE? En terrorists bombe krevde 14 liv i Volgagrad idag. Foto: EPA/STR Scanpix Vis mer

Minst 14 mennesker ble drept, og 34 er såret. Den kvinnelige terroristens hode er funnet, revet av i smellen, men hun er ikke identifisert.

Kø - terroristens hjelper
I sommer ga den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov ordre til sine tilhengere om å bruke «maksimal vold» for å forhindre det «sataniske» OL i Sotsji i februar. Den kvinnelige selvmordsbomberen som angrep jernbanestasjonen i Volgograd var etter alt å dømme en del av planen om å ødelegge president Vladimir Putins hjertebarn, som vinterens OL er.

Omstendighetene rundt terrorhandlingen gir ikke de beste skussmål til dem som står for sikkerhet og terrorberedskap i Russland. Bomben ble detonert i en lang kø av mennesker som ventet på å bli sikkerhetssjekket. Kødannelsen ble terroristens nådeløse hjelper.

Verste mareritt
Hvor mange sikkerhetssjekker det blir i Sotsji er vanskelig å si. Men russiske sikkerhetsansvarlige har nå god grunn til å legge alt til rette for at den tette sikkerheten som det blir i Sotsji, ikke lager lange køer. Putin krevde i går strengere sikkerhet ved alle flyplasser og jernbanestasjoner i Russland før OL. At OL skal drukne i terror er Putins verste mareritt.

Grunnen er også at vinterens OL er nært knyttet til Putins person. Putin la all sin prestisje i å få vinter OL, og da han først fikk det ble det de dyreste lekene noen sinne. Den opprinnelige prislappen var 12 milliarter dollar, men den endelige prisen vil bli fire ganger så høy, rundt 50 milliarder dollar. Enorme summer er brukt til anlegg, hoteller og infrastruktur i byen som ble bygget som en badeby for Josef Stalins elite.

Høyt og lavt
Det har heller ikke vært spart på andre forberedelser. Da OL-fakkelen kom til Russland ble den tatt imot på Den røde plass i Moskva av Putin selv. Siden har fakkelen vært høyt og lavt, en tur i verdensrommet, på bunnen av verdens dypeste innsjø, Baikal-sjøen i Sibir, og med isbryter til Nord-Polen for å understreke Russlands interesse for Arktis. Alt dette er gjort for å lage fest og festivitas, og for å vise fram glansbildet av Putins Russland.

At det er de ytterliggående islamistene i russisk Nord-Kaukasus som vil ødelegge Putins fest, overrasker ingen. Putins popularitet som leder ble bygget da han som statsmnister høsten 1999 startet den andre tsjetsjenske krig. Etter et vellykket felt-tog var den tsjetsjenske super-terroristen Shamil Basajev jaget opp i fjellene, før han til slutt ble drept i Ingusjetia i 2006.

Ødelegge for Putin
Men mens det militære felttoget lykkes, så lykkes det aldri å utrydde frøene til terrorismen med utspring i de tre republikkene Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan. Og hvis den nord-kaukasiske terroren har noen hat-figur, så heter han Vladimir Putin.

Fra Nord-Kaukasus er det bare 30 mil til Sotsji. Og selv om sikkerheten under vinter-OL kommer til å være enorm, så har blant annet de «svarte enkene» fra Nord-Kaukasus mange ganger demonstrert sin evne til å dø for saken. For de kvinnelige terroristene fra Kaukasus blir ofte også tvunget til å gå i døden av sine mannlige overordnede. Uansett så er SAKEN i denne omgang er å ødelegge vinter-OL for president Putin.