Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Olympisk stormaktsspill

Tunge, realpolitiske interesser gjør lekene til arena for et gryende asiatisk stormaktsspill.

KURTISE: Japan og Kina kurtiserer Russland i Sotsji. Stasoverhodene Vladimir Putin og Xi Jinping møttes før åpningsseremonien. Foto: NTB Scanpix
KURTISE: Japan og Kina kurtiserer Russland i Sotsji. Stasoverhodene Vladimir Putin og Xi Jinping møttes før åpningsseremonien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et turbulent, utenomsportslig bakteppe har kastet lange skygger over OL i Sotsji, og mange vestlige ledere har glimret med sitt fravær. Når Kina og Japans statsledere derimot kaster glans over vinterlekene med hver sin tre dager lange støtteerklæring ligger helt andre hensyn til grunn. Tunge, realpolitiske interesser gjør lekene til arena for et gryende asiatisk stormaktsspill.

Sett fra Tokyo utfordres Japans sikkerhetspolitiske rammebetingelser av Kinas fenomenale vekst og selvhevdende ambisjoner. Spørsmålet mange stiller seg er hvor lenge USA vil være villig til å bære kostnaden av sine allianseforpliktelser, og hvorvidt Japan vil være i stand til å besørge seg selv. I samspill med nasjonalistiske strømninger i begge land har dette satt erkerivalene Kina og Japan på en foruroligende politisk, diplomatisk, og i ytterste konsekvens militær kollisjonskurs. Hissig propaganda og konfrontasjoner mellom landenes paramilitære og militære styrker preger den bitre territorialkonflikten i Øst-Kinahavet, og bak Japans forsvarspolitiske ligger ambisjoner om å forebygge ytterligere militær maktforskyvning i Kinas favør. Flere forsvarsanalytikere tolker dette som konturene av et nytt våpenkappløp i Øst-Asia.

Rivaliseringen tiltar i intensitet og utspiller seg på stadig nye fronter. Russland, med sine naturressurser og sin økonomiske, diplomatiske, og militære tyngde, er en yndet partner i et usikkert strategisk landskap. Kina har lenge høstet fruktene av dette gjennom sitt strategiske partnerskap med Russland, mens Japans forhold til Russland har fått lide under en tyngende historie. Gjennom en solid diplomatisk sjarmoffensiv har imidlertid statsminister Abe lagt til rette for å styrke landenes økonomiske og sikkerhetspolitiske samarbeid. Russland figurerer på by ny i Japans strategiske kalkyle, denne gang som et virkemiddel for å begrense Kinas innflytelse i et stadig mer framtredende regionalt geopolitisk nullsumspill.

Når Japan og Kinas statsledere avser Putins vinterleker tre dager til ende må dette ses i sammenheng med rivaliseringen mellom Kina og Japan. Putin på sin side lar seg velvillig kurtisere av sine rivaliserende naboer, vel vitende om at det er hans Russland som i denne omgang kommer mest styrket ut av Japan og Kinas gryende stormaktsspill i Øst-Asia.

Hele Norges coronakart