Om 5 år er Boxman et overflødig mellomledd

Kommentar av ARILD RØNSEN, Puls

Spørsmålet er hvor lenge vi vil fortsette å kjøpe musikk som vareenheter.

Boxman-konseptet fjerner platebutikken som detaljist, men hvor lenge trenger vi et slikt ledd overhodet?

Over og ut med «plata»

Musikkverdenen er i ferd med å bli heldigital, og er det noen god grunn til at ikke også musikk-industrien i fullt monn følger etter?

Nei. Vi har et hyperaktuelt eksempel:

Frank Black And The Catholics har trøbbel med sitt plateselskap i Statene. Resultatet er at deres siste utgivelse ikke fins i amerikanske platebutikker. Men Black lar seg ikke stoppe. I disse dager legger han ut hele sitt album for betalt nedlasting på Nettet. Lydkvaliteten (MP3-filer) er som på en CD, og hele herligheta koster 65 kroner.

Dette, er høyst sannsynlig framtidas måte å selge musikk på.

Eller kanskje kommer vi ganske enkelt til å kunne abonnere? Hele Beatles-katalogen, inkludert cover-art, for 120 kroner året? Eller en tusenlapp om vi vil ha den for evig?

En ting er sikkert: Vi kommer ikke i framtida til å gå og kjøpe plater.

Rettsstridige lydeksempler?

Boxman vil legge ut lydeksempler der de finner det formålstjenlig, og har allerede skrevet kontrakt med plategigantene Sony Music, Warner Music, BMG og Universal - mens det forhandles med EMI.

Problemet er at det ikke er nok, det mener i det minste ikke opphavsrettsorganisasjonen TONO. For å legge ut lyd på nettet, mener TONO, må man ha avtale både med produsenten (plateselskapet) og med rettighetshaveren (i praksis TONO).

En slik avtale har Boxman ikke skrevet med TONO.
Dette betyr at TONO mener lydkuttet Boxman eksempelvis presenterer fra plata til Modern Talking (BMG) er rettsstridig lasta ned.

Stor butikk

Er hele Boxman således en dødsdømt idé? På noe sikt - ja. I mellomtida tyder alt på at de vil gjøre god og stor butikk. Om man ikke bor i etasjen over Akers Mic.; hvorfor skal man da dra til byen for å handle. Når det går like fort og er billigere over Internett?

Bosman?

Ved en kuriositet kom jeg til å skrive Bosman før korrekturen greip inn. Og kanskje vil lydproblematikken på nettet ende i noe tilsvarende som fotballverdenen har opplevd?

Bare Gud og The International Sound Court veit svaret.