DEBATT

Debatt: Legning

Om å få napp

Selv om norsk lov og menneskerettighetene gir meg rettigheter og beskyttelse, er min eksistens fortsatt truet.

«FRITT VILT»: - Da det ble kjent at jeg er homofil, ble jeg fritt vilt i mitt hjemland, skriver norsk-iranske Kaltham Alexander Lie, den første muslimen som sto offentlig fram som homofil i Norge. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
«FRITT VILT»: - Da det ble kjent at jeg er homofil, ble jeg fritt vilt i mitt hjemland, skriver norsk-iranske Kaltham Alexander Lie, den første muslimen som sto offentlig fram som homofil i Norge. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vet hvordan det er å være den fisken alle jakter på. Da det ble kjent at jeg er homofil, ble jeg fritt vilt i mitt hjemland. Samfunnet, med min familie i spissen, jaktet på meg. Politi og offiserer i militæret, hvorav noen var i min nærmeste familie, oppsøkte meg til alle døgnets tider for å se om jeg og mine venner gjorde noe ulovlig. De ble irriterte da de ikke avslørte noe galt, og ville skremme meg. Jeg husker veldig godt at en av dem ga meg en tydelig beskjed. Han bet seg i fingeren, og sa til meg; neste gang får vi napp!

På gatene i mitt nye hjemland har man skrevet navnene til jødene som statsmakten hentet ut av hjemmene sine under andre verdenskrig. Med liten motstand fra naboer og øvrig befolkning, ble de fraktet til brygga, der båten sto klar til å ta dem til gasskamrene i Tyskland. Tatere og homofile ble også jaktet på og drept. For noen år siden. Også i dag går politiet rundt i gatene på jakt. Og inkluderingsministeren blir med dem på tokt. Nå er det ikke jeg som er den kriminelle. Den norske stat har gitt de homofile rettigheter. Men minnene strømmer på.

Jeg forsvarer noen ganger Frp, med statsråd Sylvi Listhaug i spissen. Selv om de homofiles rettigheter ikke er kjempet fram av dem, har de ofte et tydeligere budskap enn andre partier overfor dem som fortsetter å behandle meg som kriminell. For selv om norsk lov og menneskerettighetene gir meg rettigheter og beskyttelse, er min eksistens fortsatt truet. Både jeg og andre muslimske stemmer, som den viktige forfatteren og samfunnsdebattanten Amal Aden, opplever forfølgelse fra de som forholder seg til en annen lov. De konservative muslimene jakter på oss i de skjulte kroker av landets gater og på sosiale medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer