Om å håne profeter

«Da Jesus fra Nazareth ble portrettert som frivol bög, rant det simpelthen over for syrianerne. Nok fikk være nok.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JYLLANDS-POSTENS ellers så glimrende kommentator, Anders Raahauge, hevder å ha funnet teologiske forklaringer på at muslimene i dag reagerer sterkere på blasfemi enn kristne: Profeten Muhammad, skriver Raahauge, var en strålende og seirende feltherre på jorden. Han gikk fra triumf til triumf. Derfor er det så opprørende for muslimer når noen fornærmer denne plettfrie profet. Raahauge peker på at Jesus-skikkelsen først og fremst handler om fornedring, at Jesu fornedrelse og ydmykelse er innebygget i kristendommen, og at kristne dermed er tilbøyelige til å akseptere hån og latterliggjøring av Jesus. Dette høres umiddelbart logisk. Endelig får vi en forklaring på muslimenes sinne. Men har Raahauge rett? Er det virkelig slik at de kristne ikke farer opp når de føler sin religion bli forulempet? Det er kanskje slik at de fleste som tilhører de danske og norske, protestantiske menigheter passer inn i Raahauges beskrivelse. Men jeg mener bestemt at deres reaksjonsmønster, eller mangel på reaksjon, snarere skyldes en immuniseringsprosess i det moderne samfunn.

TENK OVER FØLGENDE eksempel fra Sverige, som har en stor kristen syriansk befolkning. Den syrianske kirke er et av de eldste kirkesamfunn i verden, og har inntil nylig levd som en minoritet, dhimmi, hovedsakelig i Mesopotamia og Transpotamia, der religionen så godt som aldri er blitt utsatt for noen form for hån, latterliggjøring, parodi; ikke engang den minste antydning til kritikk. Hvorfor? Simpelthen fordi det ikke var, eller er, kultur for den slags. Men når syrianerne flytter en masse til det kulturliberale, moderne, religionskritiske, post-opplysningstidige Sverige møter en sjokkerende moral: Jentene ter seg som horer. Mange foreldre vil ikke at deres døtre skal omgås svenske gutter. De hadde trodd de flyttet til et kristent land, og på papiret stemmer jo dette. Men i virkeligheten er det kanskje et anti-kristent land? De kan ikke forstå hvordan svenskene behandler sin religion - helt uten respekt. Man skal ha respekt for helligdommene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer