Om å lære av turen

«Hvordan orker dere å ha Jon som leder enda en gang? Vi har jo hørt ganske mye om lederskapet hans...»«Nå har han gjort så mange feil som leder at det ikke er mulig å gjøre flere!»

  • Slik presenterer Himalaya-klatreren Jon Gangdal seg som leder i boka «Kan jeg? Fra drøm til virkelighet». Sammen med sydpolfarer Liv Arnesen har han skrevet om hvordan man når sine drømmers mål.
  • Litt selvironi i starten klarer ikke å endre førsteinntrykket av boka: Å nei, ikke nok ei bok om å sette seg mål, tro hardt på det og så seile i land med suksess. Ikke én bok til som forteller at man greier det man vil, bare man vil det hardt nok. Hvorfor kan ikke disse menneskene slite seg over polen eller risikere livet i Himalaya uten at mitt hverdagsliv skal lære noe av det? Hvorfor skal overlevelse på Mount Everest brukes til å lære meg å rekke skolefritidsordningen hver dag? Hvorfor skal angsten for Sydpolen overføres til min angst for å skifte dekk? Både Roald Amundsen og Fridtjof Nansen dro på polferder uten å plage folk med kurs i selvrealisering etterpå.
  • Min skepsis var overveldende, men jeg lot likevel boka få en ti minutters sjanse. Jeg har en hang til å lese om både polare bragder og halsbrekkende fjellklatring. Den som selv kjenner toppsuget bare ved på se et fjell på lang avstand, elsker beskrivelser som dette:

«Gjennom snøføyka og det svinnende lyset kan jeg såvidt se Torstein bevege seg langsomt oppover rampen som skal lede oss ut av tre døgns loddrett og råkald vintertilværelse i Vestveggen på Store Skagastølstind.»

Slik ble jeg lurt inn i ei drøm-mål-suksess -bok.

  • Motvillig må jeg innrømme at de to utøverne av ekstremsport likevel har noe å bidra med. De forteller om hva man lærer av turen, om motivasjon, planlegging, vilje og belønning. Og som på de fleste turer, alt går ikke strøkent: feil lederskap, ansvarsfraskrivelse, skulking og bare være helt dritlei.
  • Boka er utstyrt med all verdens spørsmål, skjemaer og kurver over mål og drømmer, utfordring og nederlag. Hvorfor må alle slike bøker ha det? Kryss av her for dine visjoner og her for din motivasjon. Hadde det ikke vært nok å fortelle om turene, strabasene og om de medmenneskelige erfaringene fra dem? For eksempel synes jeg det var svært interessant å lese hva som er det modigste Liv Arnesen noen gang har gjort. Kvinnen som har gått til Sydpolen alene, har følgende svar: «å gifte meg.»