DRØMMEDYRET: Seksåringen hadde alltid drømt om å få se en flodhest. Forventningene ble i høyeste grad innfridd da hun møtte disse dvergflodhestene.
DRØMMEDYRET: Seksåringen hadde alltid drømt om å få se en flodhest. Forventningene ble i høyeste grad innfridd da hun møtte disse dvergflodhestene.Vis mer

Om å møte flodhester og kikke inn i elefantens urgamle øye

Opplevelser i Aalborgs barnevennlige, zoologiske hage.

Meninger

AALBORG (Dagbladet)

En høstferiemorgen forlater vi det travle gågatelivet i sentrum, med sine allerede befolkede ølstuer og sine mange frokostrestauranter, der folk inntar dansk «morgenmad», som det heter, et måltid på størrelse med en norsk lunsj, mens de venter på at tida skal være inne for å kaste seg over det danskene kaller «frokost», som er på størrelse med et middels norsk julebord. Det er ikke lett å følge danskene i matveien. Man skal ha god appetitt og et knirkefritt fordøyelsessystem.

I stedet spaserer vi med friskt mot fra Kattesundet, der vi har leid oss inn, en gate med navn fra middelalderen, da det betegnet en passasje så smal at den passer best for en katt, og sørover langs Vesterbro, gjennom den stillferdige Kildeparken og Mølleparken, den ene grønne lungen etter den andre, inntil vi kommer til Aalborg Zoo, der det fins 126 vidt forskjellige dyreslag, med i alt 1500 eksemplarer.

For småjentene er dette et møte med vesener de aldri ellers ville sett. Vel vitende om at mange synes det er en grov synd mot naturen å sperre dyr inne på denne måten, er det liten tvil om at bevisstheten om mangfoldet i skaperverket øker fra bur til bur, mens de peker og ler. Se pingvinene! De bader. En isbjørn! Og elefantene, de spiser epler som de plukker opp med snabelen. Oi, giraffen, er den virkelig så høy! Snåle aper, snerrende tigre, stripete zebraer og strutser som ikke kan fly.

Den minste jenta får se sitt favorittdyr, en lys, levende flodhest med en liten unge. Og de får se løvene gumle på digre kjøttslintrer, og derfra videre til nye dyr, som hver for seg er et eventyr. Eller en myte, fanget inn i pels, skinn og muskler. En elefant, for eksempel, en skapning fra en annen tid. Kikker du den inn i øyet som med største tålmodighet ser på oss inni den rynkede huden, er det som å få et budskap som er tusenvis av år gammelt, fra en urtid som plutselig dras inn i vår bevissthet. Det er som å få flerret av seg et skall av nåtid, og bli dratt direkte ned i historiens mørke virvel av ubegripelighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.