HEIA ITALIA! Men mest er det «Heia Silvio!» det dreier seg om nå. Den tidligere statsministeren kjemper for å redde sitt politiske liv, som kan være slutt dersom han blir fratatt setet i Senatet. Etter loven kan han ikke stille til valg i seks år. Foto: AFP / Scanpix / GABRIEL BOUYS
HEIA ITALIA! Men mest er det «Heia Silvio!» det dreier seg om nå. Den tidligere statsministeren kjemper for å redde sitt politiske liv, som kan være slutt dersom han blir fratatt setet i Senatet. Etter loven kan han ikke stille til valg i seks år. Foto: AFP / Scanpix / GABRIEL BOUYS Vis mer

KOMMENTARER

Om å redde Silvio Berlusconis skinn for enhver pris

Klokka tikker mot den politiske høsten og Silvio Berlusconi har ikke funnet noen lur utvei for å redde sitt politiske liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den året rundt solbrune, tidligere statsministeren i Italia har ikke fått nye krefter i ferien, snarere tvert imot, politisk sett. Over badestrendene har man sett et og annet fly med flagrende faner påskrevet «Heia Italia! og «Heia Silvio!». Men faren for å bli fratatt setet i Senatet og for å ikke kunne stille til valg de neste seks åra henger stadig over den snart 79 år gamle «Il Cavaliere» - «Ridderen».

Etter dommen 1. august på fire års fengsel for skattesvindel, som er rettskraftig, er han i sommer også ydmykende nok fratatt passet. Og en ankedomstol i Milano skal på nytt utmåle hvor lenge han får forbud mot å inneha offentlige verv.

På sida av dommen i retten, sier en lov fra 2012 at en parlamentariker skal fratas sitt sete og ikke kunne stille til valg i seks år etter en rettskraftig dom på mer enn to års fengsel. Et flertall av senatorene må godkjenne dette. Allerede 9. september møtes valgkomiteen i Senatet for å forberede ei avstemning om å avsette senator Berlusconi.

Berlusconi og hans parti Frihetets Folk (PdL), som snart skal omdøpes til sitt tidligere navn, Heia Italia!, har ikke flertall i Senatet, heller ikke med støtte fra Lega Nord. Sosialdemokratene i Demokratisk Parti (PD) har flertall dersom de får med seg Femstjernersbevegelsen (M5S) til komikeren Beppe Grillo. De ser ikke ut til å ville redde Berlusconi og vekke sine egne velgeres raseri.

I løpet av sommeren svant håpet om å bli reddet av Republikkens president, Giorgio Napolitano, ved benådning. Verken press eller trusler om regjeringskrise ser ut til å ha virket på den gamle ringreven.

Før ferien truet Berlusconi med å felle regjeringa (nesten) hver dag hvis Kassasjonsretten opprettholdt dommen for skattesvindel. Etter ferien truer han med å felle regjeringa (nesten) hver time dersom Senatet fratar ham setet, oppsummerer en politisk iakttaker.

Når dette absurde teateret kan holde på er det fordi statsminister Enrico Letta, sosialdemokrat fra PD, har vært nødt til å danne regjering med Berlusconis parti, PdL. Komikeren Grillo og M5S er imot alle andre politikere og vil ikke velge side mellom venstre og høyre. Følgelig henger Lettas regjering i en tynn tråd og et nyvalg er alltid rett rundt hjørnet. Men ingen ønsker et nyvalg før Letta har fått endret valgloven, noe som ventes å skje utpå høsten. En valgreform tar sikte på å skape et litt mer stødig politisk landskap, men Letta kan lett falle før han kommer så langt.

To krav må oppfylles, ifølge PdL, for å ikke lage regjeringskrise: Berlusconi må få «en politisk redningsvest» og en eiendomsskatt må oppheves. Å oppheve denne skatten var et valgløfte fra Berlusconi. Men for gjeldstyngede Italia er det et av tiltakene fra den tidligere statsministeren Mario Monti for å få landet på rett kjøl.

Lørdag hadde partitoppene i PdL avbrutt ferien, kalt Ferragosto, for å samles rundt Berlusconi i den store villaen Arcore utenfor Milano, sammen med hans advokater og tre av hans barn. «Il Cavaliere» hadde sammenkalt et toppmøte hvor hans politiske — og forretningsmessige — framtid sto på spill.

Etter fire timer kom en uttalelse. «Vi forsamlede oppmaner de viktigste instutusjonene i Republikken, statsminister Enrico Letta og partiene som utgjør flertallet», heter det høytidelig, før de understreker «retten til full politisk og institusjonell representasjon for de millioner av velgere som har valgt Silvio Berlusconi; å avsette ham fra hans mandat som senator er utenkelig og grunnlovsstridig». En av underskriverne er visestatsminister Angelino Alfano. De mener kort og godt at Berlusconi står over loven.

- Regjeringas fall er programmert, uttalte Daniela Santanchè, ei av Berlusconis parlamentariske «amasoner», til avisa La Repubblica.

Statsminister Letta, som var på besøk i Kabul i Afghanistan og gikk rundt i skuddsikker vest og hjelm, så egentlig ut som om han var kledd for italiensk politikk. Han uttalte derfra:

- Alt man velter i dag vil være dumskap som vil skade Italia.

De siste truslene fra Berlusconi skremte tydeligvis ikke regjeringspartiet PD.

- Vi avviser all utpressing og alle ultimatumer, uttalte Guglielmo Epifani, generalsekretæren i Demokratisk Parti.

- Berlusconi må ha i mente hva som har ført til dommen over ham, og han må forklare hvorfor han vil felle regjeringa i økonomiske krisetider, la han til.

Epifani vet at å redde Berlusconi i Senatet — ikke av medynk, men for å redde Italia — ville sende rasende velgere i flokk over til Beppe Grillo, som ikke har noe høyere ønske. Men våger Grillo å la være å avsette Berlusconi fra Senatet?

Mens Barlusconi kjemper for å redde sitt skinn kan man se hvor nært hans politiske og økonomiske skjebne henger sammen. På børsen i Milano ble handelen med aksjene i hans selskap Mediaset stanset mandag fordi verdien stupte mer enn sju prosent.

Og rentene på Italias statslån stiger igjen på grunn av faren for regjeringskrise og nyvalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer