Om å rense tankene

«Sjelsord» handler mye om Torvunds arbeid som psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I forbindelse med Helge Torvunds bokutgivelse «Sjelsord - om terapi, poesi og hypnose», gjorde Dag og Tid et intervju med forfatteren. I intervjuet kommenterer Torvund forholdet mellom terapi og poesi, men også forholdet mellom hypnose og poesi. Intervjuet avsluttes med at Torvund hypnotiserer journalisten over telefon.

I hvert fall angivelig, tenkte jeg lenge, men etter å ha lest «Sjelsord» er jeg tilbøyelig til å tro på hendelsen. Her kommer det fram at Torvund ved enkelte tilfeller også tidligere har hypnotisert mennesker over telefon.

Bedre hverdag

Tilfellet er også at denne leseren sjelden har hatt mer lyst til å bli hypnotisert enn etter å ha lest Torvunds nye bok. Kanskje fordi forfatterens beskrivelser av hypnosen er såpass behersket og uanfektet og framstår i sterk kontrast til hypnosen som verktøy for underholdning, slik man kjenner den fra tegneserier, filmer og fjernsynsprogram.

Torvunds beskrivelse av hypnosen kan snarere kan betegnes som meditasjonshypnose. Forfatterens skildring av selvhypnose setter i alle fall likhetstegn mellom hypnose og meditasjon. Det handler om å få kroppen til å slappe av, om å «rense tankene», om å «gå inn i seg selv». Dette er et språk man kan kjenne igjen fra meditasjon og østlig filosofi. Hypnosen framstår også, i likhet med meditasjonen, som et ritual, som noe man gjør daglig, gjerne til en bestemt tid på døgnet. Samtidig har hypnosen, slik Torvund skildrer den, samme formål som meditasjonen; å gi enkeltmennesket en bedre hverdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer