Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Om å skrive for ungdom

I dag anmeldes en del eksempler på såkalt ungdomslitteratur på Dagbladets boksider. Men hva er egentlig det? Iblant får man følelsen av at denne sjangeren er et litterært svar på damefotball, med prestasjoner mange later som om de setter på lik linje med «storebroren». Men der alle innerst inne spiller litt teater.

I DE SISTE tiåra har vi hatt en trend med bøker som er ment for alle aldrer: en bevisst naiv humor, skakk pubertetsproblematikk eller filosofisk spørrende barnlighet. På sitt beste; Erlend Loe og Lars Saabye Christensen. Som alle leser. På sitt svakeste; litterære skriveøvelser med en «barnlig» tematikk. Bøker som ikke blir lest verken av unge eller gamle. Og som vel ikke hadde kommet ut hadde det ikke vært for innkjøpsordningen. Muligens tvinger også forlagene en og annen fortvilet forfatter inn under betegnelsen ungdomslitterat, med et profitt-hungrig sideblikk på de 1550 eksemplarene som da blir innkjøpt, i motsetning til de vanlig 1000 på «voksenbøker».

DET FINNES bøker som helt klart er ment for ungdom. Skrevet av folk som Arne Svingen - en rutinert barne- og ungdomsforfatter som fikk Brageprisen i fjor for «Svart elfenben». Men hvem har egentlig behov for Svingens banaliserte og actionpregete Joseph Conrad-light versjon av «Mørkets hjerte»? Hvorfor ikke sende «målgruppa» rett til kildene, til Conrad selv. Eller Jens Bjørneboe for den del. Ideen om en litteratur spesielt tilrettelagt en viss gruppe er over 300 år gammel. Den gang til «oppbyggelse» for eksempel for bøndene. Men også da gjenstand for diskusjon fordi den bare sjelden traff mål. Det blir noe kunstig over litteratur som styres på denne måten.

HVA MED UNGDOMMEN selv, og deres beryktede tenåringsarroganse? Spørsmålet om hva som treffer dem er like umulig å svare på, som hva som blir bestselgere. Personlig var i hvert fall ikke jeg spesielt begeistret for stilistisk innsmigrende ungdomsbøker med en tydelig pedagogisk baktanke. Og de «riktige» ungdomsbøkene jeg i åras løp har gitt min leseglade niese, ligger der - ulest. Hun vil, som ungdom flest, heller lese om middelalderalkymistenes problemer, enn å få servert en voksens versjon av sin egen tumlete tenåringshverdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media