Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Kriminalitet

Om å sminke tall for innvandreres kriminalitet

For å sammenlikne med innvandreres ujusterte tall bør vi sammenlikne med en tilsvarende gruppe i øvrige befolkning.

SSB-TALL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om kriminalitet blant innvandrere er sminket. Artikkelforfatteren er uenig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SSB-TALL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om kriminalitet blant innvandrere er sminket. Artikkelforfatteren er uenig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug har omtalt SSBs tall for kriminalitet blant innvandrere og øvrige befolkning som «sminket» når det justeres for alder og kjønn.

På sin Facebook-side sier hun at «det er ingen trøst for et offer at gjerningsmannen er yngre enn gjennomsnittsbefolkningen», og mener man heller bør bruke de ujusterte tallene.

PROFESSOR; Torbjørn Skardhamar.
PROFESSOR; Torbjørn Skardhamar. Vis mer

I så fall er det tallet for øvrige befolkning som er «sminket» med bare 44,9 siktede per tusen innbyggere. I det tallet er det altså fylt på under brøkstreken med blant annet mange gamle damer, som vanligvis begår nokså lite kriminalitet. Jeg er sikker på at Listhaug er enig i at det heller ikke er noen trøst for et offer at gjerningsmannen kommer fra en befolkningsgruppe der det også er mange gamle damer.

For å sammenlikne med innvandreres ujusterte tall bør vi sammenlikne med en tilsvarende gruppe i øvrige befolkning.

Med enkel utregning (se appendikset i SSBs rapport) får vi da at i den øvrige befolkningen er det 53,5 siktede per tusen. Det ujusterte tallet for innvandrere er som før 67 per tusen, og den reelle forskjellen blir altså 13,5 siktede per tusen.

Hvis man tar utgangspunkt i SSBs justerte tall framstår det som om øvrige befolkning er 23 prosent sjeldnere siktet enn innvandrere. Med et usminket tall for øvrige befolkningen vil de derimot være 20 prosent sjeldnere siktet enn innvandrere. Jeg er sikker på at Listhaug ikke mente å undervurdere kriminaliteten i øvrige befolkning og vil foretrekke denne framstillingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!