Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USA - Iran

Om å ta verden på senga

Donald Trump vil møte Irans president. For også han har den amerikanske presidenten skjelt ut etter noter.

I FRI DRESSUR: Donald Trump improviserer, igjen. Nå sier han at han vil møte Irans president. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
I FRI DRESSUR: Donald Trump improviserer, igjen. Nå sier han at han vil møte Irans president. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen betingelser, nei. Hvis de vil møte, vil jeg møte dem når de vil. Bra for landet, bra for dem, godt for dem, godt for oss, og godt for verden. Ingen betingelser. Hvis de vil møtes, vil jeg møte.

Sitat Donald Trump. Med sedvanlig haltende syntaks og gjentakelser av gjentakelser. Men natt til tirsdag norsk tid kom USAs president med denne overraskende meldingen i det som så ut til å være en spontan tildragelse, under en pressekonferanse med den italienske statsministeren Giuseppe Conte.

Vi ser det igjen, en plutselig snuoperasjon, en overraskelse, en sensasjon. Som da Trump til alles overraskelse sa han var villig til å møte den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un i vår. Som da han skjelte ut sine allierte Nato-kolleger for ikke å betale nok penger, i sommer. Som da han i London ydmyket sitt vertskap, statsminister Theresa May, med å si at hun burde velge en brutal brexit, og hyllet Mays utfordrer til statsministerjobben, Boris Johnson.

For angrep er det beste forsvar. Ingen ting er som å ta verden på senga. For hvis du går opp som en bjørn, og likevel skulle lande som en skinnfell, så har du i hvert fall blitt lagt merke til.

En historie fra lenge før Trump ble politiker illustrerer den trumpske metode. I et intervju med talkshow verten Larry King fra 1989, så sier Trump plutselig på direkten, henvendt til intervjueren: «Du har veldig dårlig ånde, den er virkelig dårlig. Er det noen som har sagt det til deg før»? Da Trump etterpå skulle forklare sin uforskammethet, sa han at denne episoden var en del av hans forhandlingsstrategi, å sette folk i forlegenhet, og få dem på defensiven.

Nå er det verden som er Trumps lekegrind. Men metodene er de samme, angrep, overraskelse, en skamløs uforskammethet, og så kaos, og kanskje et resultat. Pluss en ting til. I Trumps verden er det hans vinnende vesen som er forskjellen på suksess og nederlag, han har tro på direkte møter med verdens ledere, og på sin evne til å få dem til å endre posisjon, og få til bedre avtaler for USA. America First.

Det overraskende utspillet om at Trump vil møte den iranske presidenten Hassan Rouhani kom etter at Trump for ei uke siden sendte denne mitraljøsa av en tweet mot Rouhani:

«Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG!»

Nå er det langt fra sikkert at det blir noe møte mellom Trump og Rouhani. Trumps egen utenriksminister Mike Pompeo kom like etter Trumps utspill med en rekke - nettopp - betingelser for at et eventuelt møte skulle kunne finne sted. En av betingelsene var en «fundamental endring» i hvordan det iranske presteregimet behandler sitt eget folk. En annen var atompolitikken, utgangspunktet for den tilspissede konflikten etter at Trump i vår rev i stykker atomavtalen fra 2015. Pompeii skjøt ned det presidenten nettopp hadde sagt, slik det har blitt gjort mange ganger tidligere.

Fra Teheran ble også Trumps utspill skutt ned, ved at en talsmann for Rouhani sa at et møte med Trump kunne finne sted bare hvis USA «viser respekt for den store iranske nasjonen», og aksepterer atomavtalen som Trump rev i stykker etter å ha rast mot den lenge.

Utsiktene til et møte er altså ikke så store. I virkelighetens verden. Akkurat som resultatene ikke er det framtredende etter Trumps møter med Kim og Russlands president Vladimir Putin denne sommeren. I virkelighetens verden. I motsetning til hva Trump selv sier.

I går kom for eksempel nyheten om fornyet nordkoreansk aktivitet ved fabrikken som har utviklet landets langdistanseraketter med stor suksess i Sanumdong. Akkurat som amerikanske myndigheter bare ei uke etter toppmøtet med Kim kunne fortelle at Nord-Korea hadde økt produksjonen av brensel til kjernefysiske våpen, og at landet ikke hadde noen intensjon om fullstendig kjernefysisk nedrustning, slik Trump har lovet. For sånn er det i virkelighetens verden.