ØKTE OPPSLUTNINGEN: Folkekongen Olav tok trikken under oljekrisa på 70-tallet, noe som sannsynligvis økte oppslutningen om kongehuset. Det gjør ikke dagens nyhet om at kronprinsfamilien sender barna sine på privatskoler, skriver Stein Aabø. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet og Scanpix
ØKTE OPPSLUTNINGEN: Folkekongen Olav tok trikken under oljekrisa på 70-tallet, noe som sannsynligvis økte oppslutningen om kongehuset. Det gjør ikke dagens nyhet om at kronprinsfamilien sender barna sine på privatskoler, skriver Stein Aabø. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet og ScanpixVis mer

Om å tenke på sine barn

De er etterkommere av «folkekongen Olav» som lot seg avbilde på trikken under oljekrisa på 70-tallet. Den internasjonale skolen på Bekkestua kan vanskelig sies å være for folk flest.

Kommentar

For alle foreldre er hensynet til barna det viktigste. Vi verner om dem. Vi gir dem vårt beste tilbud. Vi håper det skal gå dem best mulig i livet. Slik sett må vi respektere kronprinsparets valg av privatskoler for sine barn. Det er både lovlig og greit begrunnet. Dessuten er det slett ikke uvanlig. Selv vår tidigere statsminister Jens Stoltenberg, gikk på privatskole da han var barn. Det forhindret ham ikke i å kjempe mot en for stor utbredelse av privatskoler som toppolitiker og statsminister.
 
Som Arbeiderpartileder, som voksen, som statsminister måtte han ta et bevisst valg i forhold til det som er synspunkter på skole i hans parti. Åpenbart kom han til at grensen for utbredelse av private skoler burde gå ved slike som tilbød alternativt livssyn, alternativ pedagogikk og unntaksvis gi adgang til noen spesialiserte private videregående skoler.
 
Kronprinsparet skal ikke følge et partiprogram. Dessuten er begge skolene de har valgt for sine barn innenfor privatskolelovens gjeldende nåløye, henholdsvis en Montesorriskole og en internasjonal skole, der det legges stor vekt på engelsk. Slik sett vil Ingrid Alexandra utvilsomt lære mer engelsk der, enn på en vanlig offentlig skole.
 
Samtidig har Unio-leder og ekslærer Anders Folkestad et poeng når han viser til kronprinsparets aktive samfunnsengasjement i mange andre sammenhenger, og spør om de denne gangen har tenkt over signalene de sender ut. Veldig mange vil tolke dem dit hen at private skoler er bedre enn de offentlige. Det mener ikke en gang Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, selv om hun åpner for et større innslag av private skoler. Hennes og Høyres begrunnelse er større mangfold, større valgfrihet og noe mer konkurranse mellom skolene. Men hennes uttalte mål er at de offentlige skolene skal være best mulig. Det er der de fleste skal gå. Derfor må den satses på og rustes mest mulig opp, samtidig som ingen, ei heller offentlige skoler, tar skade av litt konkurranse.
 
Selv om målet er at alle skal ha lik rett til å velge det ene eller det andre, viser praksis at tilbøyeligheten til å velge private skoler ikke er lik. Det har blant annet medøkonomi å gjøre. Den ene av skolene til kronprinsbarna krever eksempelvis en ganske klekkelig sum skolepenger av foreldrene i året. Den internasjonale skolen på Bekkestua kan vanskelig sies å være for folk flest.
 
Nå er ikke kronprinsparet eller deres barn «folk flest». Men de er etterkommere av «folkekongen Olav» som lot seg avbilde på trikken under oljekrisa på 70-tallet. Hans handling dengang var symbolmettet, og økte trolig folkets oppslutning om ham og monarkiet. Det vil neppe valg av private skoler i et land med svært mange gode offentlige skoler gjøre.   

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.