Om å utholde hverdagslivet

Korthogde debutnoveller om likegyldighet og lengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Styrke er ikke krefter eller mot, tenker en av personene i denne boka: «Styrke ligger i utholdenhet, i evnen til å holde ut fra start til slutt. Å holde ut med det du gjør og den du er.» Hvis man til sitatet føyer til; og den du lever med, er mye sagt om innholdet i Trond Arntzens debutbok. Novellene kretser om å holde ut - enten det er ekteskapet, singeltilværelsen, barndommen eller livet som gammel.

Kulde

Her er mye kulde, irritasjon og aggressivitet i flyt mellom personene. Vi møter trette og likegyldige menn og frustrerte fruer og intimitetshungrige unge. Alle på randen, eller på automatikken, i forhold til livet sitt. En av de mest særegne novellene handler om en idrettsutøver som forfølges av en fotograf. Desperasjonen hennes får fatale konsekvenser. Likevel er det en annen liten novelle som volder mest ubehag. Her beskrives en liten gutts klaustrofobiske frokostsituasjon med moren og hennes elsker. Gutten føler seg utilpass, forsøker å gjøre seg usynlig og klamrer seg til en gammel dokke. Det som gjør novellen påtrengende er den skjeve maktfordelingen. Ikke bare mellom gutten og de voksne, men mellom moren og kjæresten. Resultatet er det aktpågivende barnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer