Om å være jødisk i dagens Norge

«Kritikk mot Israel tas ofte særlig personlig opp av jøder, også av dem som bor i Norge - det rører ved vår identitet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at fredsforhandlingene i Midtøsten brøt sammen sommeren 2000, har flere opinionsdannere i Norge sammenlignet Israel med Nazi-Tyskland. For en norsk jøde smerter dette - selv om analogien mer enn halter.

Norske jøder er som nordmenn flest - de føler seg som nordmenn flest og behandles som nordmenn flest. Likevel føler mange at de er spesielt rammet av konflikten i Midtøsten. I Norge har vi opplevd en betydelig økning i antijødiske hendelser. Blant annet skal det ifølge politiet versere en liste med åtte navngitte fremtredende jøder som alle er blitt truet på livet.

Hendelser som disse skaper frykt og kan kanskje forklare hvorfor relativt få norske jøder har markert seg i den offentlige Midtøsten-debatten. Etter avsløringer om sovende al-Qaida-celler i Europa er det tvilsomt om bildet kommer til å endre seg.

Det lever om lag 1400 jøder i Norge i dag. De fleste omgåes både trosfeller og ikke-jøder. Kun et lite mindretall er strengt religiøse. Mens jøder av utenforstående gjerne blir sett på som medlemmer av en religion, anser vi oss imidlertid selv mer som et folk med felles tradisjon. Riktignok har jødefolkets medlemmer en felles religion, men man er også en del av et tettere fellesskap. Kanskje er det slik også indianerstammer eller eskimoer identifiserer seg? Slik indianerstammer hadde tilhørighet til et landområde, er Israel helt sentralt for det jødiske folket. Jødene anser seg også som urbefolkningen i Israel. Sionismen er frigjøringsbevegelsen som førte jødene tilbake til Israel og som førte til at mitt folk endelig fikk selvbestemmelsesrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer