Om å være samtykkekompetent

Språk er vanskelig.

SAMTYKKEKOMPETENTE? Norsk og skandinavisk ungdom bruker ferien i Ayia Napa på Kypros til hard festing. Her på partycruiset til svenske Grabbarna Grus. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
SAMTYKKEKOMPETENTE? Norsk og skandinavisk ungdom bruker ferien i Ayia Napa på Kypros til hard festing. Her på partycruiset til svenske Grabbarna Grus. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer
Kommentar

Man kan lure på om hun var helt edru, overlege Cecilie Hagemann, da hun på NRK dagsnytt i går snakket om sitt nyeste forskingsresultat. Hun kunne vise at gjennomsnittlig promille blant de kvinnene som meldte seg til et voldtektsmottak i Trondheim var 1. 9. Diagnosen overstadig full må altså ha vært tilfellet for de fleste av kvinnene på mottaket. Og akkurat det kan nok i en del tilfeller betraktes som delvis oppklarende, til tross for de omtåkete omstendighetene.
Det er for å forklare disse ulykkelige - skjønt omtåkete - omstendighetene, at overlege Hagemann snubler. For ikke å stigmatisere kvinnene på mottaket tyr hun til et nyord, og sier at kvinnene det er snakk om ikke var samtykkekompetente. Sånn blir altså virkeligheten fra et tåkete nachspiel omskapt til nyspråk i et politisk korrekt forskerhode. For der gjelder det å være samtykkekompetent.
Hvor går så grensa for å være samtykkekompetent? Vi kan vel gå ut fra at du er i grenselandet for å være samtykkekompetent når du ikke lenger er i stand til å uttale ordet. Hvis du skulle ta testen, og si at du er - eller ikke er - schlamtykkekomponent, så kan du vel regne med som ganske sikkert at du ikke er samtykkekompetent. Hvis du derimot bare skulle være samstykkekorpulent, så er det kanskje ennå håp. Hvis du derimot skulle være schamstykkepulent, langt ute i de små timer, så må man vel regne med som helt sikkert at båten har gått, i hvert fall for den kvelden.
Hvis du skulle gå på den aller enkleste, nemlig «Hei schøøta, bli med hjemm'a», sånn på gata, rett etter stengetid, så kan du kanskje også regne med at du ikke er samtykkekompetent i - eller omkring - gjerningsøyeblikket. For det kan som kjent være ganske tåkete.
For språk er vanskelig. Kanskje så vanskelig at man ikke burde overlate det til spesialister. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.