Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Om å bæsje i buksa og skylde på andre

Trond Giske ledet Arbeiderpartiet til å avskilte lærere.

NEI TIL AVSKILTING AV LÆRERE Det skrev Trond Giske i Dagbladet fredag. Men han har jo stemt for, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEI TIL AVSKILTING AV LÆRERE Det skrev Trond Giske i Dagbladet fredag. Men han har jo stemt for, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsflertallet, innbefattet Arbeiderpartiet, vedtok 15. juni i fjor, med Trond Giskes personlige stemme, å fjerne bestemmelsen i Opplæringslovens §10-2 som sa at allerede utdannnede læreres faggodkjenning gjelder. Med det avskiltet de 38.000 lærere.

To ganger etter dette, 16.12 og 12.4, var Arbeiderpartiet med på å stemme ned mindretallets forslag om å gi lærere med fullført utdanning fra før 2014 tilbake retten til å undervise i fagene sine.

Når Giske skriver i Dagbladet (15.4) at han er imot avskilting av lærere, tre dager etter at han for tredje gang har ledet Arbeiderpartiet i å stemme for avskilting, gjør han seg selv til en parodi på Richard Nixon.

Og når han fortsetter å hyle høyt om at «Kunnskapsministerens politiske håndverk sto til stryk», må jeg konstatere at jeg aldri har sett maken til forsøk på å skylde på andre for sin egen politiske bæsjing i buksa.

Kjernen i det dårlige politiske håndverket her er at man endret loven med tilbakevirkende kraft i det man gjorde nye formelle fagkompetansekrav gjeldende for allerede utdannede lærere, mens man beholdt unntaksbestemmelsen som sier at «den som er mellombels tilsett» fritt kan undervise i alle fag.

Det betyr at hvis en rektor på en ungdomsskole fra 2025 lar en av sine mest erfarne norsklærere med allmennlærerutdannelse ha en klasse i norsk, så bryter hun loven og dens tilhørende forskrift. Men hvis hun setter en ufaglært midlertidig ansatt til det samme, som verken kan lese eller skrive eller snakke norsk, føyer hun seg pent under loven som Giske og Arbeiderpartiet har vært med på å lage. Det stinker dårlig politisk håndverk fra buksa til Giske.

Hele Norges coronakart