HJEMSØKT KARAKTER: «Taboo» er Tom Hardys siste prosjekt. Han og faren Edward «Chips» Hardy var med på å skape den sammen med manusforfatter Steven Knight. Ridley Scott er produsent. Foto: HBO Nordic
HJEMSØKT KARAKTER: «Taboo» er Tom Hardys siste prosjekt. Han og faren Edward «Chips» Hardy var med på å skape den sammen med manusforfatter Steven Knight. Ridley Scott er produsent. Foto: HBO NordicVis mer

Om de røffe rollene:  - Jeg har ingen interesse av å spille Romeo

Skuespiller Tom Hardy bekrefter ny sesong av HBO-serien «Taboo».

- Det går bra for «Taboo» og vi er klar for en sesong til, sier skuespilleren Tom Hardy, som skapte HBO-serien sammen med faren sin.

Briten fikk sitt gjennombrudd på film i 2008 i den danske regissøren Nicolas Winding Refns «Bronson», om en av Storbritannias mest voldsomme forbrytere.

ANERKJENT: Skuespiller Tom Hardy fikk sitt gjennombrudd i «Bronson». Foto: NTB Scanpix
ANERKJENT: Skuespiller Tom Hardy fikk sitt gjennombrudd i «Bronson». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Senere har han spilt en lang rekke hardkokte typer i filmer som «Mad Max: Fury Road», «The Dark Knight Rises» og nå i sin egen TV-serie «Taboo», hvor han gestalter tøffingen James Delaney, som i 1814 vender hjem til England etter over et tiår i Afrika - med stjålne diamanter i bagasjen.

Ikke sterke, tause

- Jeg er faktisk svært takknemlig over å bli typecastet. Det gjør at jeg kan jobbe. De siste ti årene har jeg forsøkt å etablere meg som en skuespiller som kan spille ulike ting, alt fra film til teater. Men jeg har ingen interesse av å spille Romeo, sier Tom Hardy til TT.

Han er ikke enig i utsagn om at han dras spesielt mot å gestalte menn av «den sterke, tause typen».

- Jeg jobber ikke med det ytre i rollefiguren, uten med hva personen vil ha. Det fundamentale i drama er konflikt, og konflikten ligger i at rollekarakteren alltid vil ha noe, eller trenger noe - som en slags avhengighet. Jo mer de vil ha tak i noe, jo mer interessante er de, heter det fra Hardy.

Ingen drømmeroller

I "Taboo" er det noe mer uklart hva hovedpersonen James Delaney vil ha, i det minste for omgivelsene hans. I hjembyen tror naboene han er død, før han brått dukker opp i farens begravelse for å gjøre krav på sin del av arven. Men den viser seg å være et tveegget sverd, fiender lurer rundt hvert hjørne, og Delaney må trå varsomt frem for selv å unngå å bli drept.

TABU: I HBO-serien «Taboo» spiller Tom Hardy antihelten James Delaney, en mørk karakter med svært tåkelagt fortid. Foto: NTB Scanpix
TABU: I HBO-serien «Taboo» spiller Tom Hardy antihelten James Delaney, en mørk karakter med svært tåkelagt fortid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inspirert av nordic noir er to skandinaviske regissører hentet inn til «Taboo»: Danske Kristoffer Nyholm («Forbrytelsen») og svenske Anders Engström («Jordskott»), med Ridley Scott som produsent. Rollen som den sammenbitte Delaney er i flere medier omtalt som Hardys drømmerolle, men det avviser skuespilleren.

- Det er en rolle, ikke min drømmerolle, sier Tom Hardy - som svarer at han ikke har en drømmerolle.

- Da måtte jeg slutte å jobbe. Jeg samler på rollefigurer, kan man si. Jeg elsker ham, Delaney, men min kjærlighet er ikke eksklusiv når det gjelder rollekarakterer.

To samtidsprosjekter

Mange av Tom Hardys nyere roller har befunnet seg i fortiden, «Taboo» og «The Revenant» på 1800-tallet, «Peaky Blinders» på 1900-tallet. Det betyr ikke at han har gitt opp roller anno i dag.

- Om noe er fengslende og ifra samtiden, så gjør jeg rollen. Jeg har to kommende prosjekter som utspiller seg i dagens tid.

Tom Hardy blir i tiden fremover å se først i krigsfilmen «Dunkirk», og deretter som Al Capone i «Fonzo», mens også en film om Elton John er planlagt, og en ny runde som i «Mad Max: The Wasteland».

NTB / TT