- Om det fantes noen form for rettferdighet i verden, hadde vi fått Spellemannpris i 2001

Mayhem-grunnlegger Jørn Stubberud mener de ble anerkjent for seint av Spellemann-komitéen.

GUTTEN I RØYKEN: Mayhem har i helga blitt spesialinvitert av trendmagasinet Vice Magazine til å spille på en av verdens mest kredible festivaler, Barcelona-festivalen Primavera Sound. Her er bassist Jørn Stubberud på takterrassen på et av byens hoteller. Foto: Raul Ruz/Dagbladet
GUTTEN I RØYKEN: Mayhem har i helga blitt spesialinvitert av trendmagasinet Vice Magazine til å spille på en av verdens mest kredible festivaler, Barcelona-festivalen Primavera Sound. Her er bassist Jørn Stubberud på takterrassen på et av byens hoteller. Foto: Raul Ruz/DagbladetVis mer

BARCELONA (Dagbladet): Filmatiseringen av den kontroverielle black metal-boka «Lords of Chaos» ser ut til å begynne denne sommeren, etter en rekke utsettelser.

Boka, som utgir seg for å være en dokumentar om det norske black metal-miljøet, tar for seg den populære norske kultureksportens belastede fortid og alt det innebærer av homodrap, kirkebranner og mytifiserte selvmord.

- Jeg trodde egentlig prosjektet var dødt og begravet. Det er ren utnyttelse av andre menneskers elendighet. Det er vel ikke første gang at uheldige omstendigheter brettes ut i offentligheten, men det gjør det absolutt ikke greit. Jeg fikk tilbud om å skrive filmmusikken, men jeg sa nei, sier Mayhem-grunnlegger Jørn Stubberud (44) til Dagbladet.

Bransjekritikk Også Varg Vikernes drap på Stubberuds tidligere bandkompis, Mayhem-gitarist Øystein Aarseth, er en sentral del av historien.

Tidligere har Varg Vikernes selv, i tillegg til bandene Satyricon, Darkthrone og Immortal, ytret seg sterkt kritisk til prosjektet, og nå snakker altså Stubberud for første gang offentlig om prosjektet på et hotellrom i Barcelona under den spanske kredfestivalen Primavera Sound.

- Man kjenner det på cateringen at det ikke er en metallfestival som vi er booka inn på - slik vi er vant til. Her er det ikke pisslunka pils, men tapas og cava. Jeg storkoser meg, sier black metal-legenden og ler.

Nytt album Men i stedet for å bruke tid på å spille inn filmmusikk til et prosjekt bandet ikke har noe til overs for, røper Stubberud at Mayhem nå er klar for å følge opp deres hittil siste album, Spellemann-belønte «Ordo Ad Chao».

- Når det går fem år siden forrige album, så blir man litt stressa for at man ikke skal få fingeren ut. Men når det er sagt, så er vi jo litt late. Eller, jeg er i alle fall ganske lat. Så det i seg selv er jo en utfordring, forteller bassisten.

Mayhem blir regnet som et av foregangsbandene innen black metal-sjangeren og har gitt ut fire studioalbum. Men at det var deres hittil siste album som skulle gi dem deres første Spellemann-statuett, det synes Stubberud er veldig merkelig.

- Om det fantes noen form for rettferdighet i verden, hadde vi fått Spellemann-pris for «Grand Declaration of War» i 2001. Det er jo litt komisk at et slikt mesterverk blir forbigått, mens man får Spellemannpris for noe man bare har pressa ut. Eller, ikke pressa ut, da. Vi har jo høyere krav til oss selv enn det.

WELCOME TO THE JUNGLE: Black metal-pionér Jørn Stubberud forteller at han trives rundt cava og tapas. Foto: Raul Ruz/Dagbladet
WELCOME TO THE JUNGLE: Black metal-pionér Jørn Stubberud forteller at han trives rundt cava og tapas. Foto: Raul Ruz/Dagbladet Vis mer