Om det unevnelige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Det må bli slutt på at folk snakker om «positive» effekter av klimakrisen. Rikskringkastingen og andre medier har stadige innslag med idioter som snakker om hvor positivt det er for Norge at sørlandet blir den nye Rivieraen, at man kan spille golf hele året, eller hvor bra det er for shippingindustrien at Arktis snart blir isfritt. Forstår man ikke hvor usmakelig dette er?

Tidlige estimater av den globale oppvarmingen antydet at én million arter ville være dømt til utdøelse innen 2050. Siden er man blitt overrasket over at oppvarmingen går atskillig raskere enn noen hadde forestilt seg. Nå snakker man om at 20 % av alle arter vil være ugjenkallelig på vei til å dø ut innen 2050 på grunn av klimaendringene.

Å snakke om at man ikke har noe mot at det blir varmere (for eksempel i Norge), eller at man vil tjene penger på det, er så usmakelig som å si at jødeforfølgelsene hadde positive sider fordi man kunne tjene penger på gulltennene deres, eller at man kunne overta leilighetene deres. Eller at man ser det positive i Røde Khmers massakrer og krigene i sørøst Asia – for eksempel at det blir litt bedre plass på strender og andre turistdestinasjoner for dem som vil reise på besøk dit. Bortsett fra at denne gangen er det ikke bare snakk om et antall enkeltindivider som drepes, eller en enkelt folkegruppe, men hele arter. Det er ikke bare at lengre golfsesong i Norge kommer på bekostning av millioner av klimaflyktninger i andre land. Isbjørnene vil drukne eller dø av sult. De menneskeskapte klimaendringene vil utrydde millioner av andre arter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer