Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Om diktatorer og sinnsyke i FN

FN er scene for alt fra angivelige diktatorer, sinnssyke, sindige menn, og for en «skomaker» som ikke ble ved sin lest.

SAMMEN I KAMPEN: Cubas Fidel Castro og  Sovjetunionens Nikita Khrustsjov i FN i 1960, to år før deres atomeventyr holdt på å dra verden inn i en atomkrig. (AP Photo/Marty Lederhandler) Scanpix
SAMMEN I KAMPEN: Cubas Fidel Castro og Sovjetunionens Nikita Khrustsjov i FN i 1960, to år før deres atomeventyr holdt på å dra verden inn i en atomkrig. (AP Photo/Marty Lederhandler) Scanpix Vis mer
Meninger

GEORGIAS PRESIDENT Mikhail Saakasjvili tok et kraftig farvel som toppolitiker fra FNs talerstol natt til i går.
- Jeg blir kvalm når KGB-offiseren Vladimir Putin belærer verden om frihet, verdier og demokrati, tordnet Saakasjvili, som også kalte sin russiske kollega for diktator. Den russiske delegasjonen svarte med det eneste de kunne, stilt overfor verdens frieste talerstol; de marsjerte ut.
- Denne gangen var det ikke engang en tale, men en rekke sinnssyke fantasier som i sin natur ikke bare er antirussiske, men også russofobe og antikristelige, sa Russlands FN-ambassadør, Vitalij Sjurkin.
DET ER IKKE første gang det har falt sterke ord fra FNs talerstol. Vi har ennå friskt i minne Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad som hvert år minnet oss på at Holocaust ikke har skjedd, og at Israel - for øvrig - burde strykes fra kartet. For det er ikke mer enn et år siden sist. Og for dem som husker langt tilbake har vi den sovjetiske lederen Nikita Khrustsjov som var så sint at han dunket i talerstolen så det smalt. Noen mente de kunne huske at han tok av seg skoen og dundret med den i talerstolen. Mens andre mente at han var for tjukk til å få av seg skoen. Ingen hadde imidlertid bilder av det, så et nyhetsbyrå monterte like godt en sko inn i Khrustsjovs hånd, så det så ut som han slo med en sko.
DEN BESTE RETORIKKEN i FN er imidlertid ikke fra hovedforsamlingen, men fra Sikkerhetsrådet, under Cuba-krisen i 1962. «Den beste presidenten USA aldri fikk», Adlai Stevenson, ble til slutt John F. Kennedys FN-ambassadør. Det var han som konfronterte den sovjstiske FN-ambassadøren Valerian Zorin med satellittbildene USA hadde av de russiske atomvåpnene på Cuba. Da Zorin hardnakke nektet å svare på om rakettene eksisterte, kom Stevenson med den udødelige replikken: «Jeg er klar til å vente på svaret til helvetet fryser». Overfor slik retorikk - når verden står på kanten av stupet - blir angivelige diktatorer og sinnsyke for småtteri å regne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling