LEDER

Eirik Jensen-dommen:

Om dommen er riktig, burde Cappelen og Jensen blitt stoppet for mange år siden

Politiet må granskes. Granskningen bør skje uavhengig av om dommen mot Jensen blir stående.

DØMT: Eirik Jensen.
DØMT: Eirik Jensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Like etter den knusende dommen mot Eirik Jensen mandag sa politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo til Aftenposten at han har «ingen problemer» med en granskning av sitt politidistrikt i etterkant av det som er kommet fram i retten. Det er viktig og gledelig at justisminister Per-Willy Amundsen tok ham på ordet og i går ettermiddag meldte at han nå vil ta initiativ til en ekstern og uavhengig gjennomgang av politiet i lys av saken.

Kravet ville kommet uansett. Gjennom den lange rettssaken mot Jensen har offentligheten fått et sjeldent innblikk i arbeidsmetoder og samarbeid i en etat som det er all grunn til å gå etter i sømmene. Granskningen bør skje uavhengig av om dommen mot Jensen blir stående.

Om dommen er riktig, burde både Gjermund Cappelen og Eirik Jensen ha blitt stoppet for mange år siden. Systemsvikten krever en gjennomgang av kultur og rutiner. Uansett om Jensen er skyldig eller ikke, er det oppsiktsvekkende at en rekke framtredende politifolk har hatt mistanke til ham lenge. Ved flere anledninger har de varslet videre internt, men tipsene har endt hos ulike ledere uten at noen har etterforsket innholdet i dem. Rutiner for varsling internt i politiet bør gjennomgås, og kanskje må også enkelte politiledere nå etterforskes av Spesialenheten for sin tjenesteutførelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer