Anmeldelse: JoJo Moyes «Over horisonten»

Om en typisk trumpsk kjernevelger

Jojo Moyes har skrevet en ganske fantastisk historie om kvinnelige kløvhestbibliotekarer i det ville Kentucky.

DOBBELTMORAL: Sterke kvinner gjør opprør mot brutale mannfolk, gudelig dobbeltmoral og seksuelt misbruk i JoJo Moyes siste roman. Foto: bastion Forlag/Penguin UK
DOBBELTMORAL: Sterke kvinner gjør opprør mot brutale mannfolk, gudelig dobbeltmoral og seksuelt misbruk i JoJo Moyes siste roman. Foto: bastion Forlag/Penguin UK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mellomkrigstida skjedde det noe ganske fantastisk i de ville fjellområdene i det lutfattige Kentucky. Der kunne du komme over såkalte bokdamer.

Det var kvinnelige bibliotekarer som, lastet ned med bøker, red på muldyr inn til de mest avsidesliggende bostedene i fjellene. De var del av et prosjekt kalt The Packhorse Library, eller Kløvhestbiblioteket.

Hensikten var å bringe litteratur og folkeopplysning til innbyggere, som den gang hadde over en tredjedel med analfabeter. De mest populære bøkene var Bibelen, barnebøker, illustrerte magasiner, Robinson Crusoe og Mark Twain.

Til Amerika

Det er dette eventyrlige prosjektet Jojo Moyes bygger sin siste roman på. Den er lagt til 1937, der vi møter den unge, vakre, vimsete og opprørske Claire. Hun er en hodepine for sine konservative britiske foreldre, og de blir overlykkelige da hun forelsker seg i den kjekke amerikaneren Bennett Van Cleve.

Claire gifter seg i hui og hast, og reiser full av forventning til Amerika. Det blir en fryktelig nedtur. Hun ender i det bortgjemte og brutale lille gruvesamfunnet Baileyville i Kentucky. Ektemannen viser seg å være en impotent dott, som aldri våger å stå opp mot sin tyrann av en far.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer