<strong>HODET I HAVET:</strong> Avisand het det i «gamle dager», nå heter det falske nyheter. Men avisanda kunne i hvert fall være underholdende. Foto: Mads Jensen / &nbsp;NTB Scanpix
HODET I HAVET: Avisand het det i «gamle dager», nå heter det falske nyheter. Men avisanda kunne i hvert fall være underholdende. Foto: Mads Jensen /  NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Falske nyheter

Om Fake News virker morsomt, er det ufrivillig

2016 var året da heltene døde, sier folk. Alle ser ut til å glemme at det også ble født et uekte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Rundt mai i fjor startet barnet å røre på seg, og innen juni hikstet det tretten ganger. Men vrælingen begynte ikke før utpå høsten. Ifølge fagbladet Journalisten ble «falske nyheter» omtalt 638 ganger bare i løpet av november og desember. Plutselig snakker vi ikke om et spedbarn, men en skikkelig drittunge som stamper rundt med pjatt og besvergelser, og oops, babycallen var fjernstyrt.

<strong>EKTE NOK:</strong> Espen Thoresen.
EKTE NOK: Espen Thoresen. Vis mer

I skikkelig gamle dager, så langt tilbake som i april, ble en falsk nyhet kalt en avisand. At ender er innblandet er animalsk algebra som kommer fra da en båt lastet med gule badeender sank utenfor østkysten av USA. Båten sank, men tusenvis av badeender fløt videre og hjalp forskere til å lese av havstrømninger.

Ei kjent avisand var om en japansk fisker som etter lang kamp endelig vant over forsikringsselskapet. De nektet å tro at båten hans var blitt senket av ei ku. I tre år hadde den fattige stakkaren kjempet mot rettssystem og stigmatisering, inntil det kom fram at noen russiske militærpiloter hadde stjålet noen kuer da de skulle returnere fra Japan med tomt fly. Kuene hadde gresset langs rullebanen og med noen gulrøtter var det gjort i en håndvending. I lufta ble kuene urolige, flokken fikk utbrudd og truet flysikkerheten i den grad at russerne dumpet dem. En av disse kuene traff altså en båt, og enhver kan forstå hvilke traumer fiskeren gjennomgikk. Kanskje var ikke historien sann, men det var ufarlig morro og præhæ, og derfor fikk den flyte videre på velvilje.

Men skrikerungen har naturlovene mot seg. Der ender kan duppe av gårde, går Fake News til bunns uten bevegelse.

Hva er moro med karakterdrap? Ingenting, mener vel de fleste, men hey, noe må til for å holde hastigheten oppe. Hvor ble det av kvinnen i Manilla som fødte en fisk? Hva med Nettavisens artikkel om at store pupper gir høy IQ, eller The Suns oppslag om at Elvis is alive and kicking på Mars?

Om Fake News virker morsomt, er det ufrivillig. Her er bare plass til blodig alvor. Det finnes de som trives best med å være forbannet, og USAs neste president stiller til start med finslipt teknikk. I psykologien kalles det projisering: Først slynge ut løgner og konspirasjonsteorier, så anklage andre for å spre, ja, løgner og konspirasjonsteorier. Og her finnes ingen unntak; CNN, BBC, FN, FOX osv, osv, alle lyver som dørselgere; Betal når du vil innen tre uker, batterier er ikke inkludert.

«CIA, FBI og main stream media samarbeider om ‘fake news’». Pål Steigan

Men så var det den forbannede drittungen. Vi trodde vi var trygge på avstand, men den fulgte strømmen over havet og utover høsten fyltes SoMe av hujende etterplaprere. At NRK, TV2, NTB, VG, Dagbladet, Aftenposten og bla bla var utgivere av falske nyheter var en kjent sak som de hadde holdt munn om. Om kilden heter Pål Steigan, Breitbart, The Truth eller andre obskure nettsteder, som i løpet av ett søk blir avslørt som fake, betyr ingenting. Om én kilde blir debunket, hostes det bare opp nye. At jeg, med min tilknytning til NRK ikke har fått med meg at alle de store mediehusene blir kontrollert av CIA er både sjokkerende og latterlig. Tusenvis av norske mediefolk har uten å vite om det vært styrt av CIA.Tenk det, Hedda.

«At en journalist ikke er klar over at CIA har hatt et program for å påvirke vestlige medier siden 50-tallet er forsåvidt ikke overraskende når en tar dagens journalistiske kvalitet i betraktning.» «Einar» i statusoppdatering på Facebook

Breitbart, Steigan og The Truth er de eneste som forvalter sannheten, UÆH! Anerkjente mediehus bedriver vestlig propaganda styrt av CIA, UÆÆÆH!

God gammeldags østlig propaganda er troverdig, mens vestlig er styrt av CIA. Vest har blitt øst, og øst er vest, hva er det som foregår? Har de drukket sprit fra kompasset?

Avisanda holdt seg flytende fordi den var underholdende. Kanskje fór den med løgn, men hey, det var greit. Jegeren som skjøt en ørn som falt ned og drepte en hare som i krampetrekninger sparket opp en lommebok full av penger, hvem faen brydde seg om det var sant?

På direkte spørsmål om bevis for at NRK sprer «fake news» dro en fyr med lenker til Vigrid fram Romkvinnen. Ett eneste eksempel siden 1933 er altså nok til å undergrave en hel institusjon.Pål Steigan derimot, ser ut til å ha holdt sin sti ren.

Det er på tide å kondolere, anda er død – tragisk nok druknet av en skrålende guttunge på et stjålet seilbrett som holdt seg i flyt ved å anklage andre for å stjele seilbrett.

Lek med tanken om at fyren i babycallen viser seg å være en plaprende sosiopat som ble overmannet før den vesle pekefingeren rakk fram til atomknappen. Om det skjer, må du stå for hva du la ut. For nettet, serru, er en troløs jævel som til evig tid kommer til å sladre om hva du la ut.

«Alle reiser er en omvei hjem», sa Herbjørn Sørebø. La oss håpe det.

«If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.» Anonym

«When somebody challenges you, fight back. Be brutal, be tough.» Donald Trump

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer