Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Om fire dager kan du streame HD-filmer rett til tven din

Dersom du har en Xbox 360.

||| Da Microsoft kom med sin høstoppdatering til Xbox 360 i fjor høst, skrev de selv at det var det største siden farge-tv ble introdusert.

Det viste seg å ikke være stort mer enn en oppdatert meny, noe jeg fnøys temmelig kraftig av.

Men når Xbox 360 får sin neste store oppdatering om fire dager, den 17. november, er det all grunn til å følge nærmere med. Da får du nemlig mulighet til å både streame og laste ned film, også i HD, direkte på konsollen.

Slunkent tilbud så langt
Dette har riktignok amerikanske og engelske Xbox 360-eiere kunne gjøre en stund allerede, både på spillmaskinen og via en rekke andre filmtjenester på nett.

I Norge har det derimot skortet på slike filmleietilbud på nett. Noen kabel-tv-operatører som Get og Viasat har nå et ålreit tilbud på gang med direkteleie av film via dekoderboksene, mens andre nettjenester som Filmarkivet, SF Anytime og Viasat On Demand fortsatt har et stykke igjen til menigmanns tv-skjerm i stua.

Et av de aller største hindrene for at store internasjonale filmaktører har holdt igjen sine tjenester her til lands, er at det er en tidkrevende og kronglete prosess å rettighetsklarere alle filmer for hvert enkelt europeisk land - i tillegg til at de da også må lokaliseres.

Heldigvis for oss har ikke dette hindret forsøket på å få gode og velassorterte digitale filmtilbud hit til lands. Den svenske «Spotify-for-film»-tjenesten Voddler skal være på vei, men først kommer altså video-on-demand-tjenesten fra Xbox 360.

Nettfilm rett til tven
Jeg har fått tilgang på de ferske Xbox 360-nyhetene før lansering, og lekt litt med dem. I tillegg til filmstreaming og -nedlasting blir det også støtte for Facebook og Twitter på konsollen, noe vi kommer tilbake til.

For det viktigste i denne sammenhengen er helt klart filmtilbudet. Siden de fleste Xbox 360-konsollene allerede er koblet opp til tv-apparatet, det foretrukne stedet for de fleste å se film, vil dette for mange være det første filmleietilbudet på nett som også er praktisk i bruk.

Det å leie eller laste ned film på Xbox 360 er enkelt. I det nye Zune-området i Xbox 360-hovedmenyen kan du bla gjennom de eksisterende filmene - akkurat nå ligger det rundt 100 der - etter sjanger eller alfabetisk rekkefølge, samt at du lett kan se nye eller anbefalte filmer.

Når du så trykker på en film, får du valget om du vil streame eller laste ned filmen - og om du vil ha den i HD eller standarddefinisjon (HD er kun tilgjengelig dersom tv-tilkoblingen tillater det). Før hver visning måler maskinen hvilken hastighet du har mot nettet, noe som tar noen få sekunder.

Forskjellige priser
Hva du betaler for filmen, avhenger av hvor gammel den er, og om du vil se den i HD eller SD. Microsoft opererer som vanlig med Microsoft-poeng, men oversatt i norske kroner koster det 57 kroner (690 poeng) å leie en ny film i HD, mens den i SD koster 38,50 kroner (470 poeng).

Filmer som ikke er fullt så nye, koster 38,50 kroner (470 poeng) i HD og 29 kroner (350 poeng) i SD.

Blant filmene som lå inne, fant jeg alt fra nyheter som «Watchmen» og «Observe and Report» til et svært spredt utvalg av for det meste eldre actionfilmer - «Matrix»-filmene, «Jaget», og en James Dean-film, for å nevne noe. Utvalget vil forhåpentlig bli langt større ved lanseringen. Du kan heldigvis se en trailer fra alle filmene før du velger å leie.

For å teste hvordan det hele fungerer, leide jeg en «Harry Potter»-film i HD via streaming. På mitt XL-Get-bredbånd med Xboxen trådløst tilknyttet nettet, startet filmen på et blunk. Kvaliteten var det ingenting å utsette på, også spoling gikk greit.

Tidsfrist
Når jeg stoppet filmen, kunne jeg velge å hoppe rett tilbake der jeg slapp. Men siden dette er leie og ikke kjøp, bør du ikke vente for lenge med å se slutten av filmen du begynte på.

Straks du har startet filmen, må du se den innen de neste 24 timene. Om du har leid en film men ikke startet den, har du 14 dager på deg.

Hele filmleieopplevelsen var i det store og hele like smertefri som den burde være for at tjenesten skal appellere til vanlige brukere. Nå er det bare å håpe på at filmutvalget kan være omfattende, relevant og oppdatert som amerikanerne lenge har vært bortskjemt på, så vi faktisk får en tjeneste som er verdt å bruke.

Sosiale medier
Blant de andre nyhetene i oppdateringen, er for eksempel muligheten til å se en film sammen med andre over nett, i en såkalt party-modus. Der kan dere chatte sammen mens dere ser på samme film i hver sin stue, noe som sikkert er kjekt for enkelte - men ikke noe jeg tror jeg kommer til å benytte meg mye av.

Det kommer jeg heller ikke til å gjøre med de nye Twitter- og Facebook-funksjonene som følger med oppdateringen. Disse sosiale medietjenestene, slik de framstår på Xbox 360, er nesten fullstendig ubrukelige siden ikke maskinen støtter visning av nettsider, youtube-videoer eller annet innhold som ofte sendes via Facebook og Twitter.

Du kan se de siste oppdateringene til venner, og svare med det kronglete Xbox 360-tekstgrensesnittet om du vil. Men dette kan ikke skje mens du spiller spill, noe som forsåvidt kunne vært kjekt. I stedet må du avslutte det du holder på med, gå til Xbox-dashboardet, og starte Twitter- eller Facebook-programmene der. Ikke spesielt praktisk.

Amerikanske og engelske Xbox 360-eiere får i denne oppdateringen også tilgang på musikkstreaming fra Last.fm, men i Norge er ikke dette på vei ennå, siden tjenesten ikke er reklamefinansiert og dermed gratis her til lands.

Riktig vei å gå
At Microsoft velger å inkludere en rekke populære tjenester, skal man strengt tatt ikke klage på - selv om det er lettere og bedre å bruke dem på mobilen eller en pc i nærheten.

For det er filmtjenesten som er den store nyheten her - og når først Xbox 360 har fått lansert sin tjeneste, er det forhåpentligvis ikke lenge til andre nettaktører også får sine filmtjenester på beina. Kanskje er ikke filmleie på PlayStation 3 langt unna, eller iTunes og Netflix for den saks skyld?

En ting er nemlig sikkert: Jo raskerere filmbransjen legger til rette for at forbrukere raskt og enkelt kan betale for å se film i sin egen stue uten å måtte ty til ulovlig nedlasting, dess bedre er det for alle. Fram til nå er det altfor mange som har ønsket å betale, uten at noen har gitt dem mulighet til det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media