DEBATT

Mediekritikk:

Om flyktning-epler og asylsøker-appelsiner

Dagbladet slår beina under sin egen undersøkelse om innvandringspolitikk, ved å sause sammen to vesensforskjellige størrelser i sin spørsmålsformulering.

MOTTAK: Man kan ikke gjøre en direkte kobling mellom antall asylankomster i et gitt år og antallet «flyktninger vi tar imot» samme år, påpeker Doremus Schafer. Her er Torshov transittmottak i Oslo.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MOTTAK: Man kan ikke gjøre en direkte kobling mellom antall asylankomster i et gitt år og antallet «flyktninger vi tar imot» samme år, påpeker Doremus Schafer. Her er Torshov transittmottak i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Fire av ti mener Norge må ta imot enda færre flyktninger – rekordlave ankomster til tross» meldte Dagbladet for tre uker siden, som toppsak på nettforsiden og på forsiden og side 7 på papir. Artikkelen utdyper at:

«39 prosent mener Norge må ta i mot færre flyktninger i år enn i fjor, til tross for at ankomstene da var på sitt laveste på 20 år. 31 prosent av de spurte mener vi bør ta i mot cirka like mange som i fjor, mens bare 22 prosent – to av ti spurte – mener vi bør ta i mot flere enn i fjor.»

Dette tar selvsagt Sylvi Listhaug til inntekt for at «folk flest har skjønt alvoret» og at «Frp er i takt med folket, som ønsker seg en streng innvandringspolitikk».

Bjørnar Moxnes på sin side mente at resultatene var utslag av at folk ble bedt om å ta stilling til «et abstrakt tall», og følte seg «sikker på at folk vil stille opp likevel hvis vi tar i mot flere enn det rekordlave antallet i fjor». Andre fremhevet at det tross alt var et flertall av de spurte som ønsket å ta imot minst like mange flyktninger i år som i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer