Om forenkling og fordumming

Vi ønsker mer samarbeid med private spesialister - ikke mindre. Et helsevesen til pasientens beste oppnår vi med sterke offentlige sykehus og solide avtaler med private.

SKAL SE PÅ SAMARBEIDET: «Det er viktig at avtalespesialistene og sykehusene sammen finner ut av hvilke pasienter som bør behandles hvor. Vi vil vurdere å gå gjennom avtaleverket sammen med avtalespesialistene for å se om det bør endres», skriver Gahr Støre. Foto: Torbjørn Berg
SKAL SE PÅ SAMARBEIDET: «Det er viktig at avtalespesialistene og sykehusene sammen finner ut av hvilke pasienter som bør behandles hvor. Vi vil vurdere å gå gjennom avtaleverket sammen med avtalespesialistene for å se om det bør endres», skriver Gahr Støre. Foto: Torbjørn BergVis mer
Debattinnlegg

Helsedebatten er en forenkling inntil det fordummende, skriver Lottelise Folge. Selv bidrar hun med feilinformasjon. I en kronikk i Dagbladet 4. september skriver Folge at jeg demoniserer og stigmatiserer private klinikker og avtalespesialister. Det er en underlig påstand. Jeg har en rekke ganger gitt uttrykk for at private aktører er en viktig del av helsetjenesten vår. Jeg gjør det gjerne igjen.

Fastlegene er hjørnesteinene i den norske helsetjenesten. 95 prosent av dem er privatpraktiserende. Private avtalespesialister utfører godt over to millioner konsultasjoner hvert eneste år. De utgjør ikke bare en stor og viktig del av spesialisthelsetjenesten. Jeg tror de vil spille en enda viktigere rolle i videreutviklingen av spesialisthelsetjenesten i årene som kommer, slik at flere kan få hjelp utenfor sykehusene. Det er viktig at avtalespesialistene og sykehusene sammen finner ut av hvilke pasienter som bør behandles hvor. Vi vil vurdere å gå gjennom avtaleverket sammen med avtalespesialistene for å se om det bør endres.

Så la meg si det i klartekst om noen skulle være i tvil: Vi ønsker mer samarbeid med private spesialister - ikke mindre. Et helsevesen til pasientens beste oppnår vi med sterke offentlige sykehus og solide avtaler med private. Det jeg er imot er at vi bruker fellesskapets ressurser feil, som det vil være å sikre automatisk offentlig finansiering av en privat klinikksektor.

Folge hevder at vi med den innsatsstyrte finansieringen innførte markedsliberalistisk tenkning i det norske helsevesenet. Det er jeg ikke enig i. Denne finansieringen ble innført for å stimulere sykehusene til å behandle flere pasienter. Tidligere, i rammefinansieringens tidsalder, var det slik at det faktisk kunne straffe seg for sykehusene å behandle flere pasienter enn de opprinnelig hadde planlagt. Men heller ikke innsatsstyrt finansiering er et fullkomment system. Vi må finne rett balanse. Å gå tilbake til full rammefinansiering vil ikke gagne noen. Aller minst pasientene. Å kraftig øke den innsatsstyrte finansieringen, slik Frp og Høyre vil, er heller ikke å anbefale.

Folge tegner et dystert bilde av helsedebatten. Fra mitt ståsted ser det helt annerledes ut. Den skal være levende og engasjert, det kler demokratiet. Jeg tviler aldri på at mine motstandere ikke ønsker et bedre helsevesen. Det er løsningene, med privatisering og økte egenandeler jeg er imot. Prioritet nr. 1 for meg er å gjøre fellesskapets sykehus enda bedre. Og sikre et samarbeid med private og ideelle til pasientens beste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.