KOMMENTARER

Russland

Om gift og revolusjoner

En opposisjonsleder blir forgiftet. Og en revolusjon mobiliserer folket. Tilfeldig? Neppe.

I DEMONSTRASJONSTOG: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj. Foto: NTB scanpix
I DEMONSTRASJONSTOG: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er etter alt å dømme forgiftet. Det ble han trolig da han drakk te på flyplassen i Tomsk i Sibir før han torsdag morgen satte seg på flyet til Moskva. Og det er god grunn til å lese den påståtte forgiftningen som en advarsel. Til Navalnyj, og til hele den russiske opposisjonen.

For det er urolige tider nå. Både i øst og i vest foregår det veldig foruroligende - ja, livsfarlige - ting. De russiske elitene er vettskremte av hva de ser i Hviterussland, der diktatoren Aleksandr Lukasjenko har vært enda tøffere mot sin opposisjon enn det president Vladimir Putin har vært mot sin opposisjon i Russland. For hvordan kan det ha seg at makta står og vipper, til tross for at demonstranter ble grisebanka og torturert etter det forfalskete valget for halvannen uke siden? Hva hvis den vertikale makta er så usikker i søvnige Hviterussland? Hva da i Russland?

Men de russiske elitene er også vettskremte av hva de ser i Vladivostok ved Stillehavskysten. Der har store demonstrasjoner med mer enn 50 000 mennesker hver helg i to måneder bølget gjennom byen med bare 600 000 innbyggere. Årsaken er at den populære guvernøren Sergej Furgal ble arrestert mistenkt for et mord begått for 15 år siden. Men i Sibir mener folk at Furgal ble arrestert nettopp fordi han er for populær, og som en hevn fordi han ved guvernørvalget for to år siden knuste Putin og hans parti, Forente Russland. Ved å knuse Putins mann i valget så latterliggjorde Furgal selveste Putin. For det blir fort personlig i et system med svake institusjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer