Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Om grunnlovsjubileum og sorteringssamfunnet

Simonsen sier at hun ikke liker ordet «sorteringssamfunn». Men dessverre er dette et ubehagelig faktum i land med generelt tilbud om tidlig ultralyd.

RELEVANT:  Med utgangspunkt i 200 års- markeringen av vår grunnlov og et mangfoldig samfunn, var det høyst relevant å slippe til stemmen fra Goksøyr. Jeg mener det er et intolerant standpunkt å ville holde henne unna, skriver Bondevik.
Foto: Truls Brekke
RELEVANT: Med utgangspunkt i 200 års- markeringen av vår grunnlov og et mangfoldig samfunn, var det høyst relevant å slippe til stemmen fra Goksøyr. Jeg mener det er et intolerant standpunkt å ville holde henne unna, skriver Bondevik. Foto: Truls Brekke Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen uttalte offentlig kritikk av NRK fordi de i en sending fra grunnlovsjubileet på Eidsvoll lørdag 15/2 også hadde et innlegg av Marte Wexelsen Goksøyr. Hun er en talefør person med Downs syndrom, og uttalte seg mot faren for et sorteringssamfunn.

Hele programmet hadde menneskeverd og mangfold som gjennomgangstema. Derfor var innslaget med Goksøyr høyst relevant, og jeg tok i Vårt Lands spalter avstand fra Simonsens kritikk. Simonsen gjorde straks saken til et spørsmål om selvbestemt abort istedenfor å se dilemmaet tidlig ultralyd reiser i forhold til mennesker med Downs syndrom.

Jeg uttalte meg i saken fordi jeg mener dette er en viktig debatt.

I møte med kritikk i Vårt Land benytter Simonsen en velkjent debatt-teknikk ved å hevde at hun blir feiltolket og derfor «trekker meg tilbake fra debatten». Men nei da, hun trakk seg ikke tilbake fra debatten. Hun benyttet seg av det privilegium hun har som redaktør og kommentator i Dagbladet til å skrive et lengre innlegg på side 3 i avisa 20. februar til lesere hvorav de aller fleste nok ikke har lest utgangspunktet og kommentarene i Vårt Land. I sin kommentar trekker hun også inn en rekke tendensiøst framstilte saker KrF har engasjert seg i. Det er ikke lett å føre en reell debatt på slike premisser.

Nå ser jeg at på tross av at Simonsen sa at hun ville trekke seg fra debatt, er hennes kommentar i Dagbladet lagt ut på Verdidebatt (Vårt Lands debattforum på nett). Det er bra, så kan debatten også gå der.

Simonsen sier at hun ikke liker ordet «sorteringssamfunn». Men dessverre er dette et ubehagelig faktum i land med generelt tilbud om tidlig ultralyd. Med utgangspunkt i 200 års- markeringen av vår grunnlov og et mangfoldig samfunn, var det høyst relevant å slippe til stemmen fra Goksøyr. Jeg mener det er et intolerant standpunkt å ville holde henne unna.

Hele Norges coronakart