Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP

- Om jeg får et «MGP»-stempel, så synes jeg ikke det er noe negativt

Derfor vender artistene tilbake til Melodi Grand Prix gang på gang.

TILBAKE, PÅ EN MÅTE: Hank Von Hell stiller til årets Melodi Grand Prix, men hevder han aldri har vært med tidligere. Med det har personen bak karakteren hans, nemlig Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKE, PÅ EN MÅTE: Hank Von Hell stiller til årets Melodi Grand Prix, men hevder han aldri har vært med tidligere. Med det har personen bak karakteren hans, nemlig Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har deltatt i Melodi Grand Prix før, og kommer stadig tilbake. I år er det mindre enn en håndfull som ikke har deltatt i Melodi Grand Prix før.

Etter at årets deltakere i Melodi Grand Prix ble offentliggjort fredag ettermiddag, er det klart at flere av de ti deltakerne har deltatt i MGP på en eller annen måte tidligere - deriblant Erlend Bratland, Carina Dahl og Hans-Erik Dyvik Husby.

Riktignok stiller ikke Husby som seg selv i år, men som karakteren Hank Von Hell, tidligere kjent som vokalist og frontfigur i bandet Turbonegro. Og Hank Von Hell har aldri vært med på Grand Prix, ifølge ham selv.

- Klining

- Jeg vet at en litt sånn kjedelig fyr som het Hans-Erik prøvde, men det er bare sånn … Hank og Hans-Erik liker ikke hverandre så godt, sier Hans-Erik Dyvik Husby i karakter som Hank Von Hell. Han fortsetter:

- Nå er det Hank Von Hell som er med i Grand Prix, og det har aldri skjedd i verdenshistorien før.

Det var ifølge Hank Von Hell en telefon fra MGP-general Stig Karlsen som trakk ham til å delta.

MORGENKÅPE: - Dette er morgenkåpa mi, sier Hank Von Helvete, når han får spørsmål om antrekket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MORGENKÅPE: - Dette er morgenkåpa mi, sier Hank Von Helvete, når han får spørsmål om antrekket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mange måler jo suksess i mengde penger. Men jeg måler bare suksess i mengde klining over tid. Mengdeklining er indikatoren på om du har suksess i livet, sier Hank Von Hell, og fortsetter:

- Da Karlsen ringte, spurte han meg: «vil du være med på Grand Prix», og jeg svarte: «yeaaaaaah». Og så spurte jeg om det ble klining, og det ble det. Da ble jeg med.

Og klining er det allerede blitt. For under pressekonferansen klinte nemlig Hank Von Helvete til med et skikkelig kyss på truten til programleder Kåre Magnus Bergh.

MGP: Hank Von Hell kliner til da det avsløres at han skal være med i årets MGP. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Kine Falch Vis mer

Hank Von Hell lover for øvrig det «beste showet i all historie», med «sju milliarder tonn pyro (tilsvarende åtte nøytronbomber) og åtte milliarder tonn konfetti». Til publikum skal det dessuten installeres en egen popkorn-maskin, ifølge den svartsminkede pønkrockeren.

- Selv i andre dimensjoner snakkes det om hvor fett det showet her kommer til å bli, sier Von Hell.

- Ikke redd for MGP-stempel

Dette blir tredje gang Carina Dahl er med. Hun stilte i 2011 med låten «Guns & Boys», og i 2013 med låten «Sleepwalking». I år stiller hun med «Hold me down».

- Det er et enormt eventyr og et stort sirkus - og jeg må innrømme at jeg har savnet lukten av sagmugg. Det blir for dumt å si nei, når man får muligheten til å være med på dette når det er så mange artister og så mange fine låter som blir sendt inn, sier Carina til Dagbladet.

TRE GANGER: Carina Dahl skal delta i Melodi Grand Prix for tredje gang, men er ikke redd for å bli «Grand Prix»-Carina riktig ennå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRE GANGER: Carina Dahl skal delta i Melodi Grand Prix for tredje gang, men er ikke redd for å bli «Grand Prix»-Carina riktig ennå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Grand Prix er både elsket og hatet. Hva tenker du om kritikk som at musikken er ensartet, eller at artistene havner i en «MGP»-bås?

- Når man ser på spekteret av låter som er med, så kan du ikke si at det er én «Grand Prix»-sjanger, for det er ti helt forskjellige låter som går innom alle sjangere, sier hun.

Carina er heller ikke noe redd for å få et «MGP»-stempel.

- Om jeg får et «MGP»-stempel, så synes jeg ikke det er noe negativt. Jeg synes det å bidra til masse glede for det norske folk, bare er noe å være stolt over. Jeg tror det skal ganske mange deltakelser til for at jeg blir «Grand Prix»-Carina, sier hun.

Et Melodi Grand Prix-stempel er heller ikke Adrian Jørgensen redd for å få. Han var med da Jowst og Alexander Walmann representerte Norge i Eurovision Song Contest i Kiev. Han var også med som korist da Walmann deltok i Melodi Grand Prix i fjor.

- Jeg har nok å gjøre om dagen, så jeg er ikke redd for hva folk sier om meg, sier han til Dagbladet.

Dette er første gang han fronter musikken selv, og det er også årsaken til at han velger å bli med i år, forteller han.

- Jeg gidder ikke å være med på dette for å blidgjøre en produksjon, jeg gjør det på grunn av musikken. Det er jeg veldig klar og tydelig på. Uten musikken hadde ikke denne konkurransen vært det den er, sier Jørgensen.

TILBAKE: Erlend Bratland (27) er tilbake etter at han kom på andreplass med låten «Thunderstruck» i 2015. Han tror det er rushet som trekker ham tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKE: Erlend Bratland (27) er tilbake etter at han kom på andreplass med låten «Thunderstruck» i 2015. Han tror det er rushet som trekker ham tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Rushet

Erlend Bratland (27) kom på andreplass i 2015 med sangen «Thunderstruck». Nå er han tilbake igjen, og tror det er rushet som trekker ham tilbake til Grand Prix.

- Dette er vår ekstremsport. Det er vårt adrenalinkick, der vi bare kan stå og føle på den elektriske stemningen i salen. Du vet at du får ut produktet ditt langt ut i landet vårt, og utenfor landets grenser. Det er veldig nydelig. Det er musikk, det er det det handler om, sier Bratland til Dagbladet.

I fjor var Alexandra Rotan (22) og Tom Hugo (39) konkurrenter i den norske finalen. Tom Hugo var med både i 2013 og i 2018, mens Alexandra kom til gullfinalen i fjor med låten «Yougotme».

I år er de to imidlertid samarbeidspartnere, sammen med nykommer Fred Buljo.

- Jeg tenkte at hvis jeg skulle være med på Grand Prix igjen, så må det være fordi vi har et budskap og en låt som vi føler kan bety mye for mange. Da vi følte vi hadde noe, fikk jeg med meg Alexandra og Fred, sier Tom Hugo til Dagbladet.

- Jeg klarte ikke å gi slipp på den gleden ved å være med i Melodi Grand Prix. Jeg synes det er så utrolig gøy å kunne brette ut en historie fullt og helt gjennom musikken, forteller Alexandra til Dagbladet.

- Var selv skeptisk

Kjetil Mørland skrev låten «A Monster Like Me», som vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i 2015. Han har også skrevet låten «Who We Are», som endte på andreplass i fjorårets konkurranse. I år skal han for første gang synge selv. Han velger å delta fordi han når fram til mange mennesker med låtene sine.

- Det slippes tusenvis av låter hver uke, og det nåløyet er ganske lite for å kunne nå fram. Det er en fin sjanse og stor scene, en stor arena for å få vist fram det man lager, sier Kjetil Mørland til Dagbladet.

- Du har folk som hater og elsker forskjellige sjangere. Det er 1,3 millioner seere som sitter og ser på, selv om kanskje bare ti prosent innrømmer at de gjør det. Det er en del «guilty pleasures» ute og går, tror jeg, sier Mørland, og fortsetter:

- Jeg var selv veldig skeptisk før jeg meldte meg på første gang. Det var min kone som overtalte meg til å sende inn bidraget, og jeg sendte det inn som låtskriver først. Jeg skulle ha noen andre til å opptre. Men så blir man eldre, og tenker at man må bare hoppe i det og gripe sjansene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!