BOKAKTUELL: Jan Grue er professor i kvalitativ metode ved Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo. Hans siste bok handler om å leve med funksjonshemming. Her avbildet med sin kone, forfatter og Dagbladet-spaltist Ida Jackson. Foto: Astrid Waller
BOKAKTUELL: Jan Grue er professor i kvalitativ metode ved Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo. Hans siste bok handler om å leve med funksjonshemming. Her avbildet med sin kone, forfatter og Dagbladet-spaltist Ida Jackson. Foto: Astrid WallerVis mer

Ideer:

Om jeg ikke orker å arbeide slik jeg gjør, vil det gjøre meg mindre verd?

Om synlig og usynlig arbeid.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Gjennom sommeren i år tenkte jeg mye på arbeid: jeg tilbrakte ferien med en toåring og anstrengte meg mer enn på kontoret. Men arbeid er også på den politisk agendaen. På den ene siden truer statsministeren med at vi snart må øke arbeidsuken til 43 timer. På den andre siden har antropologen David Graeber med boken «Bullshit Jobs» gitt nytt liv til tanken om borgerlønn.

Argumentet for mer arbeid er at det gir økt produktivitet. Argumentet mot er at oppgavene vi kaller «arbeid» ofte er meningsløse. De er byråkratiske prosedyrer som ikke bidrar med noe. De fortrenger andre forståelser av arbeid.

Jeg ga nylig ut en bok som heter «Jeg lever et liv som ligner deres». Den handler blant annet om hvor bestemmende arbeidslinja har vært for mitt liv som funksjonshemmet, som rullestolbruker i en moderne og progressiv velferdsstat. Om det usynlige arbeidet som kreves for å bli integrert.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn