Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Om kvinnekampen har gått for langt, når burde den da ha sluttet?

Likestillingens perfekte balanse.

TEKSTANALYSE: Tuftebarten analyserer hvor kvinnekampen ville stoppet, hvis det skjedde i 1983 - gjennom tekstanalyse av Larvik-bandet Dramas låt «Shady Lady». Foto: NTB Scanpix
TEKSTANALYSE: Tuftebarten analyserer hvor kvinnekampen ville stoppet, hvis det skjedde i 1983 - gjennom tekstanalyse av Larvik-bandet Dramas låt «Shady Lady». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen anno 2017 er en kravstor skapning. Ikke bare tar hun mer utdanning enn oss, krever å hoppe på ski, og kan arve tronen – hun skal sannelig måle seg i iq, padling og gode formuleringer også. Mange hevder kvinnekampen har gått for langt. Men om det var tilfelle, når burde den ha sluttet?

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Mye kan tyde på at vi nådde den perfekte balanse for omkring 35 år siden. For å lære mer om kvinnerollen på den tiden må vi se til historiske tekster. Jeg har derfor lyttet meg gjennom den nydelige kjærlighetsvisa «Shady Lady» av Larvik-bandet Drama som ble sluppet rett før jul i 1982. La meg vise deg, strofe for strofe, hvor harmonisk gutter og jenter kunne hatt det om kvinnekampen bare hadde stoppet i tide:

My baby, you’re shady, my lady, oh no.

I’ll go crazy from chasing you all over town.

Drama gjør det klart allerede i første takt at de antar et negativt syn på kvinnen. Hun er ikke til å stole på. Det betyr ikke at vi ikke er glade i kvinnen. Å, langt der ifra! Vi er villige til å snike oss gatelangs for å få en liten bit av henne.

I’m buying you flowers, I’m waiting for hours.

I have started taking cold showers.

Samspillet mellom mann og kvinne er aldri bedre eller mer dynamisk enn når han jakter henne. Men det er ikke alltid jakten gir resultater. Noen ganger må man ty til kaldt vann for å dempe opphisselsen.

Have a little mercy on me.

I 2017 drukner kvinner i støttende emneknagger og feminist-memes. Men i 1982 var nåden forbeholdt mannen. Ikke rart, med tanke på hva han må gjennomgå.

My baby, you’re shady, my lady, oh no.

I’m your fool, I’m a tool for your operations.

I andre vers sier Per Kristian Indrehus det rett ut: du bruker meg, kvinne! Og det er nettopp det hun gjør. Manipulerer mannen. Han blir en brikke i hennes spill.

I’ve been had, I’m so mad, I have bought some piranhas.

I have started going bananas.

Det er ikke rart det rabler for Drama-vokalisten. Kanskje ikke den mest rasjonelle løsningen på problemet, men desperat anskaffer han seg kjøttetende ferskvannsfisk for å ta livet av kvinnen.

Have a little mercy on me.

Vis Muffe litt nåde.

What am I gonna do, shady lady?

Who’re you tryina screw, shady lady?

Vi har kommet til refrenget, og spørsmålet er betimelig: hva skal en mann gjøre? Kan kvinnen være så snill å være litt tydelig på hvem hun har til hensikt å ligge med?

No more hullabaloo, shady lady.

I mean it seriously.

Når kvinnen lager oppstyr, og huier og bråker i gatene, lider hele samfunnet som en følge Det er på tide å si nok er nok. Dere har vunnet deres del av kaka. Jeg mener det seriøst.

What’s it gonna be, shady lady?

Listening to me, shady lady?

Så, hva blir det til, tvilsomme kvinne? Det er opp til deg.

Nothing is for free, shady lady.

Have I made it clear for you?

Ingenting er gratis, ei heller kvinnekampen. Med like rettigheter følger også 70-timersuker og dager uten familien hver gang man jazzer med gutta på golf-banen i Portugal. Men det er ikke for seint å snu. Hør på Muffe og Gækki og la kvinnen være kvinne, og mannen være mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!