DEBATT

Debatt: Sau

Om lettlurte nordmenn og billig fårikål

Flere feil i regnestykket til Berit Helberg.

Illustrasjonsfoto: Espen Braata / NTB Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Espen Braata / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Berit Helberg regner seg i et debattinnlegg med overskriften «Lettlurte nordmenn tror de kjøper billig fårikål» fram til at hver innbygger i landet støtter sauenæringa med 1750 kroner per år.

Dessverre, eller kanskje heldigvis, er det flere ting som svikter i regnestykket hennes. Helberg skriver at «Vi støtter norsk sauehold med inntil 175 kroner pr/kg via tilskudd».

Videre skriver hun at «dersom vi sier livdyra er noen flere, og veier litt mer, så er den samla vekta av sau og lam 50 000 tonn. Dersom man tar utgangspunkt i 50 millioner kilo med sau og lam som støttes med inntil 175 kroner pr/kg, fordelt på cirka fem millioner innbyggere, så vil hver innbygger støtte næringa med 1750 kroner per år, og er man en familie på fire betyr det rundt 7000 kroner for denne familien rett fra skatteseddelen».

Sannsynligvis kan det finnes eksempler på saueprodusenter som mottar 175 kroner pr/kg slakt via tilskudd, men mer typisk vil nok være i størrelsesorden rundt 120 kroner pr/kg i Finnmark som har høyeste tilskuddssatser og rundt 70 kroner i områder med lavest sats (Jæren).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer