DEBATT

Debatt: Sau

Om lettlurte nordmenn og billig fårikål

Flere feil i regnestykket til Berit Helberg.

Illustrasjonsfoto: Espen Braata / NTB Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Espen Braata / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Berit Helberg regner seg i et debattinnlegg med overskriften «Lettlurte nordmenn tror de kjøper billig fårikål» fram til at hver innbygger i landet støtter sauenæringa med 1750 kroner per år.

Dessverre, eller kanskje heldigvis, er det flere ting som svikter i regnestykket hennes. Helberg skriver at «Vi støtter norsk sauehold med inntil 175 kroner pr/kg via tilskudd».

Videre skriver hun at «dersom vi sier livdyra er noen flere, og veier litt mer, så er den samla vekta av sau og lam 50 000 tonn. Dersom man tar utgangspunkt i 50 millioner kilo med sau og lam som støttes med inntil 175 kroner pr/kg, fordelt på cirka fem millioner innbyggere, så vil hver innbygger støtte næringa med 1750 kroner per år, og er man en familie på fire betyr det rundt 7000 kroner for denne familien rett fra skatteseddelen».

Sannsynligvis kan det finnes eksempler på saueprodusenter som mottar 175 kroner pr/kg slakt via tilskudd, men mer typisk vil nok være i størrelsesorden rundt 120 kroner pr/kg i Finnmark som har høyeste tilskuddssatser og rundt 70 kroner i områder med lavest sats (Jæren).

Da er også det som måtte være av frakttilskudd til kraftfôr og kjøtt regnet med. Gjennomsnittlig erstatning for tap av sau til rovvilt er i tillegg cirka to kroner pr/kg produsert slakt. Tilskudd for eventuell økologisk drift kommer i tillegg på størrelsesorden 15 kroner pr/kg. Gjennomsnittlig tilskudd pr/kg slakt ligger derfor langt lavere enn det Helberg har lagt til grunn.

I tillegg blir det helt galt når Helberg på toppen av slaktemengde tar med vekten av levende dyr når hun skal multiplisere opp til total støtte. Bare dette gjør total støtte dobbelt så stor som om hun hadde brukt riktig mengde. Effekten av for høy sats kommer i tillegg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer