HELSEDIREKTORATETS  «Nøkkelråd for et sunt kosthold» gir veiledning til hvilke matvaregrupper vi bør velge for at kroppen skal få det den trenger, uten at vi får i oss for mye kalorier, fett, sukker og salt. Det er slike matvarer vi bør fremme som sunne valg. - Men hverken melk, grovbrød, kjøtt, fisk, frukt eller grønnsaker kvalifiserer i seg selv til å bære betegnelsen «sunn» om man skal følge regelverket, skriver ernæringsleder i TINE.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
HELSEDIREKTORATETS «Nøkkelråd for et sunt kosthold» gir veiledning til hvilke matvaregrupper vi bør velge for at kroppen skal få det den trenger, uten at vi får i oss for mye kalorier, fett, sukker og salt. Det er slike matvarer vi bør fremme som sunne valg. - Men hverken melk, grovbrød, kjøtt, fisk, frukt eller grønnsaker kvalifiserer i seg selv til å bære betegnelsen «sunn» om man skal følge regelverket, skriver ernæringsleder i TINE. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Om man skal følge regelverket er ikke grønnsaker, fisk og frukt kvalifiserte til å bære betegnelsen sunn

Sunnhet selger, og folk vil gjerne kjøpe mat som oppleves bra for helsen, derfor har helsebudskap på produktemballasje stor påvirkning på nordmenns valg av matvarer. Men er vi enige om hva som er sunt?

Meninger

Et strengt regelverk forbyr matprodusenter å kalle nøkkelhulls-merkede produkter for sunne, samtidig som det innbyr til å tilsette vitaminer vi ikke trenger i vann eller saft for å kunne spille på helseeffekt av disse. Når matkommunikasjon tvinges inn på et spor som gir overdrevet fokus på enkeltstoffer tar vi samtidig oppmerksomheten bort fra matvarene og betydningen de har i det totale kostholdet. Myndigheter og matbransjen må gå sammen for å løse utfordringene med å fortelle hva slags mat som er sunn, og hvorfor.  

I Norge er mangel på vitaminer og mineraler lite utbredt. Kostholdsutfordringen er snarere at vi nordmenn får i oss for mye fett, salt og sukker enn for lite næringsstoffer. Skal vi ta norsk folkehelse på alvor må maten som markedsføres som sunn gjenspeile de faktiske utfordringene i det norske kostholdet. Matvarer som er utviklet med tanke på hva vi bør, og ikke bør, spise mer eller mindre av, må gjøres mer attraktive. Men det er ikke dette regelverket legger opp til.   

I 2010 kom et regelverk fra EU til Norge som forbyr matprodusenter å si at havregrøt, brød, fisk eller frukt er sunt. Skal man markedsføre noe som sunt eller helseriktig må begrepet begrunnes med en dokumentert sammenheng mellom «..en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse». Det er kun tillatt å bruke sammenhenger som er forhåndsgodkjent i EU, og som er listet opp i den den såkalte påstandslisten. Listen fungerer i praksis som en smørbrødliste som matprodusentene kan velge fra om de vil nå ut til dem som er opptatt av helsen.  

Det er stort sett spesifikke vitaminer og mineraler, og andre komponenter i maten som har kommet gjennom nåløyet og kan markedsføres med godkjente helsepåstander. Skal man snakke om hvor sunn en matvare er må man altså gå veien om hvilke(t) vitamin eller mineral den inneholder, og hvordan dette vitaminet eller mineralet virker på kroppen.  

Som produsent kan vi altså tilsette vitamin C i vann eller saft og fortelle at vitamin C kan bidra til normal funksjon av immunforsvaret. Derimot kan vi ikke fortelle at en juice av nyper eller blåbær er stappfulle av antioksidanter som trolig tilfører noe som bra for deg. Antioksidanter, eller nyper og blåbær for den sakens skyld, er nemlig ikke godt nok studert til å ha fått noen helsepåstander inn på denne (forhåndsgodkjente) lista. Så da må det bli med C-vitaminet.    

Helsedirektoratets «Nøkkelråd for et sunt kosthold» gir veiledning til hvilke matvaregrupper vi bør velge for at kroppen skal få det den trenger, uten at vi får i oss for mye kalorier, fett, sukker og salt. Det er slike matvarer vi bør fremme som sunne valg. Men hverken melk, grovbrød, kjøtt, fisk, frukt eller grønnsaker kvalifiserer i seg selv til å bære betegnelsen «sunn» om man skal følge regelverket. Selv ikke nøkkelhullsmerket, myndighetenes egen merkeordning som skal «gjøre det enkelt å velge sunnere», er nok til å kunne markedsføre et produkt som sunt.  

Vi kan si at havregrøt er sunt om vi begrunner det med at proteinet i havregrøten bidrar, som en del av et sunt og balansert kosthold, til vekst og vedlikehold av muskler. Det er lov til å fortelle at grovbrød inneholder niacin som kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Begge påstandene er godkjent i EU, og begge kan brukes med loven i hånd.  De klinger også fint. Spørsmålet er bare om det er det er riktig å fokusere på effekten av enkelte næringsstoffer når det er helheten som teller. Du skal velge havregrøt og grovbrød, epler og lettmelk fordi de totalt sett bidrar med mye du trenger i et sunt kosthold. Havregrøt bør ikke være sunt bare fordi de inneholder et vitamin eller mineral som har en dokumentert effekt på kroppen.  

Å bruke protein og niacin som argumenter for å fremme salget av matvarer vi trenger og bør spise mer av skader for så vidt ingen. Verre blir det når vi vet at akkurat de samme argumentene kan brukes om produkter som vi ikke trenger, eller helst bør spise mindre av. Slik lovverket fungerer i dag er det ingenting som hindrer oss i å tilsette niacin i sukkervann eller gelégodterier, og markedsføre effekten av dette vitaminet.  

Satt på spissen kan smørbrødlisten av godkjente helsepåstander fungere som oppfordring til matvareindustrien til å utvikle produkter med næringsstoffer det er lov til å si noe pent om, fremfor matvarer som bidrar til sunnere nordmenn. Sunnhet selger.  

Ingen ansvarlig matleverandør vil selvsagt fronte sukkervann ved å selge effekten av vitaminer vi ikke trenger mer av. Det er likevel viktig å være klar over at mulighetene er der.  

Det er bra med et regelverk som hindrer at mat markedsføres med påstander som ikke har hold i virkeligheten. Baksiden av reglene er at produsentene ikke får lov å fortelle at matvarer vi bør spise mer av er sunne. Slik regelverket fungerer i dag er det lønnsomt å gi unyttige produkter et skinn av sunnhet ved å tilsette vitaminer det er lov å si noe pent om, -uavhengig av om vi trenger dem eller ikke.   

Helseministerens oppfordring til matbransjen er å bli med på en dugnad for å redusere salt, fett og sukker i matvarene. Bransjen vil gjerne bidra til en bedre folkehelse og sunnere kosthold. La oss få markedsføre de sunne og gode matvarene som alle kan være enige om at vi bør spise mer av.