Om menn, kvinner, roller og porno

Dagbladet forsøker å dra i gang en debatt om mannsrollen igjen, for n-te gang. Jeg har fulgt med i offentlig ordskifte i sånn ca 30 år, og hver gang mannsrollen har stått på tapetet, har jeg lest innleggene, i utgangspunktet med nysgjerrighet. Jeg er jo mann, så dette må angå meg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter hvert som jeg har lest, har alltid det samme skjedd: Jeg har blitt søvnigere og søvnigere, og engasjementet har dalt, for å ende på nullpunktet. Dette har gjort meg urolig: Er jeg helt likegyldig?

Jeg har inntrykk av at de fleste menn reagerer på omtrent samme måten. Det blir aldri fres over debatten, avisene blir ikke nedringt av engasjerte menn. TV2 har hatt et fast program i vår hvor bare menn skulle snakke sammen om sine saker, som menn. Noe mer uinteressant og platt har jeg aldri hørt og sett. Hjemme og i sosialt lag skjer det samme når kjønnsroller blir brakt på bane. Temperaturen stiger hos kvinnene, mens mannfolkas bidrag er merkelig tafatte og matte. De reagerer når kvinnene serverer for urimelige synspunkt på menn, men har ellers lite å delta med. Hvorfor er det slik?

Jeg tror to forhold kan forklare noe, om ikke alt. Det har noe med språket som blir brukt å gjøre. Språk er ikke bare språk; det er også øyet vi ser virkeligheten med. Dermed blir språkbruken viktig. Ganske fort i en debatt om kjønnsroller ber velmenende kvinner oss menn om å ta fram det kvinnelige i oss. Herregud - hva gjør vi nå, gutter? Det kvinnelige? For mitt indre blikk farer Garlic Girls og kastratsangere. Gutta blir flakkende i blikket og må på toalettet. De mest imøtekommende mumler i skjegget at jo - det skal de jammen tenke på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer