Om misbruket av Holocaust

Norman G. Finkelsteins bøker om misbruket av Holocaust har vakt oppsikt - og blitt dysset ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mars i år holdt Norman G. Finkelstein foredrag i studentersamfunnene i Bergen og Oslo. Besøket vakte oppsikt, blant annet fordi det ikke lyktes studentene å finne motinnledere. Hvem er denne mannen mange har så sterke meninger om, som ingen ville møte - og hva står det i bøkene hans? Et referat av noen av hans synspunkter kan være på sin plass.

BØKENE ER SKREVET i og for en amerikansk kontekst som Finkelstein gir sin fortolkning av. Han lener seg tungt til en nærmest idéhistorisk studie om Holocaust og kollektiv hukommelse i USA fra 1945 til i dag, skrevet av historikeren Peter Novic.

Få amerikanske jøder var offer for Holocaust, og amerikanerne var ikke innblandet i denne hendelsen slik okkuperte land i Europa var. Likevel er Holocaust i USA blitt det mest tilstedeværende minnet om den annen verdenskrig.

Påstanden om at Holocaust er et amerikansk minne (American memory), hevder Novic, fører til at man lurer seg unna det amerikanerne har ansvaret for nå de ser tilbake på sin fortid, sin nåtid og sin framtid.

Et spørsmål som går igjen hos Finkelstein er hvorfor det er bygget et Holocaust-museum på The Mall i Washington og ikke et museum for slaveriet? Hva ville amerikanerne ha sagt hvis tyskerne bygde et museum til minne om de amerikanske slavenes lidelse i hjertet av Berlin, men glemte et Holocaustmuseum?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer