Om muser og menn

Opplysende og leservennlig om menn, muser og myter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Å du Gud som hviler ved mine bryster! / Uten deg kan jeg ikke leve.» Dette skrev middelaldermystikeren Mechthild av Magdeburg på 1200-tallet. Diktet er ifølge Sigrid Bø Grønstøl et utpreget eksempel på den såkalte brudemystikken: Oppsiktvekkende mange kvinnelige nonner, inspirert av Bibelens høysang, skrev erotisk-ekstatiske lovsanger om kjærligheten til Gud. Eller Kristus: «På denne kjærlighetssengen venter han på deg i denne selvsamme time og gløder av grenseløst begjær etter endelig å nyte din omfavnelse.»

Sigrid Bø Grønstøl er førsteamanuensis ved universitet i Stavanger. Hun står bak titler som «Tanke til begjær» (2001) og «Ordet og kjødet» (2003). I årets bok tar hun for seg inspirasjonens rolle i den europeiske diktning fra antikken fram til i dag. Inspirasjon kommer fra latin og betyr «puste inn», «blåse inn». Forbundet, selvsagt, med det kunstneriske virket.

Urkunstneren

Den store kunstnermyten i vestlig kultur, forteller Grønstøl, er Orfevs og Eurydike. Den handler om «urkunstneren» Orfevs som reiser til dødsriket for å hente tilbake sin hustru. Med kunstens makt befrir han henne fra de døde, men mister henne igjen da han ved reisens slutt kommer til å stoppe opp og snu seg. Myten tolkes som en fortelling om inspirasjon, symbolisert gjennom musen Eurydike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer