Om nisser og villmenn

Den villeste blant de ville i det øst-ukrainske opprøret ble i går beæret med St. Nikolas-ordenen, den høyeste ordenen i liksomstaten «Folkerepublikken Donetsk».

KLEDD FOR FEST: Igor Girkin - alias Strelkov - ankommer et bryllup i Donetsk. Nå har han vært forsvunnet i to uker. Foto: AP / NTB Scanpix
KLEDD FOR FEST: Igor Girkin - alias Strelkov - ankommer et bryllup i Donetsk. Nå har han vært forsvunnet i to uker. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Han heter Igor Girkin, men er bedre kjent under krigernavnet Igor Strelkov - Skytteren. Han er russisk statsborger, nasjonalist og krigsromantiker, og har deltatt i nesten alle kriger i Europa de siste tiåra. Det begynte i Bosnia, fortsatte i Transdnjestria og i Tsjetsjenia, før han i år dukket opp på Krim og i Øst-Ukraina, der han raskt ble kjent som den mest fanatiske og voldelige av lederne i det pro-russiske opprøret.

NÅ FÅR HAN altså «Folkerepublikken Donetsk»s høyeste utmerkelse, St. Nikolas-ordenen, for sine gjerninger - mange vil si ugjerninger - i Donetsk. Og selv om det sikkert er gjort i beste mening, så er St. Nikolas - en hellig mann fra Lilleasia fra 200-tallet etter Kristus - opphavsmannen til ingen andre enn julenissen.

St. Nikolas er en av de aller mest verdsatte blant de hellige menn i den russisk-ortodokse kirken, mens den anglo-saksiske varianten er som kjent en kommersiell klovn, det nærmeste man kommer Disney-verdenen i den virkelige verden.

NÅ ER DET LITE Disney-aktig over det Igor Strelkin har gjort i Øst-Ukraina. Den pensjonerte sikkerhetsoffiseren, som knyttes både til KGBs arvtaker FSB, og til Russlands militære etterretning, GRU, fikk den miltære kommandoen i byen Slavjansk i april i år. Der tok han utenlandske observatører fra OSSE og journalister som gisler, og opptrådte stadig mer som byens eneveldige hersker. Da den ukrainske hæren gjenerobret byen i sommer fant de dokumenter som viste at Strelkov hadde underskrevet en dødsdom over en småkriminell som var tatt for å ha stjålet noen skjorter.

Den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov kaller Strelkov «et monster og en drapsmann», og de siste to ukene har han ikke gitt lyd fra seg.

DET SPESIELLE - bortsett fra den strenge dommen for et lite tyveri - var at det rettslige grunnlaget for dommen i Slavjansk var tatt fra Stalins unntakslover da Hitler okkuperte Sovjetunionen i 1941. Det forteller oss at Strelkin forherliger Stalin, samtidig som han er en russisk monarkist. Og det forteller oss at opprøret i Øst-Ukraina nok dreier seg om historiske og kulturelle forskjeller mellom øst og vest i Ukraina.

Men det dreier seg også om en nostalgi fra Sovjet-tida for de menneskene som ble passert eller overkjørt av historien da Sovjetunionen forsvant. Mange av dem som slåss på den pro-russiske siden har kommet for å ta hevn over tapet av Sovjetunionen.

SELV I DET UKRISTELIGE Dagbladet kan det uansett oppfattes som en nærmest hellig styrelse at Strelkov, denne nærmest operette-aktige voldsmannen som liker å kle seg i militære gevanter fra militære slag fra antikken til vår tid, rett og slett får julenisse-prisen. Vi gratulerer!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.