- Om noen år vil folk mimre om dem som Max Mekker, giraffen i «Portveien 2» og Pompel og Pilt

«Rodde og Kikkan» er ved veis ende.

HERLIG HUMOR FOR DE MINSTE: Rodde og Håvard Lilleheie til høyre, Kikkan og Christian Eriksen til venstre. Sistnevnte ble også voicet av Linda Mahala i de siste sesongene av barne tv-serien. Foto: NTB Scanpix
HERLIG HUMOR FOR DE MINSTE: Rodde og Håvard Lilleheie til høyre, Kikkan og Christian Eriksen til venstre. Sistnevnte ble også voicet av Linda Mahala i de siste sesongene av barne tv-serien. Foto: NTB ScanpixVis mer

KOMMENTAR: I dag skal vi jammen ta oss tid til å hylle et umake par i norsk offentlighet - et ubestemmelig pelsdyr med et selvbilde som ikke står i stil til blå ører og overdimensjonert geiteskjegg, og en orange robot hvis rolle som fornuftens ankerfeste i kaotiske omgivelser dessverre kan kompromitteres ved enkle programvareendringer.

De har kanskje ikke fått så mye oppmerksomhet i publikasjoner som denne, men de har holdt koken i årevis og om noen år kommer unge voksne til å mimre om dem slik tidligere generasjoner har hatt et nostalgisk forhold til Max Mekker, giraffen i «Portveien 2» og ikke minst Pompel og Pilt - deres kanskje nærmeste forfedre i Barne TV-slekta.

For i disse dager spiller Håvard Lilleheie og Linda Mahala inn de siste episodene av «Rodde og Kikkan».

Vi snakker om det kanskje beste showet som har kommet på NRK Super, dette parallelle underholdningsuniverset man lever lykkelig uvitende om helt til man plutselig er blitt helt avhengig av det.

Som nybakt forelder blir man raskt og smertelig klar over at barneunderholdning, om den er aldri så pedagogisk anlagt, kan deles i to overordnede kategorier:

Den som forutsetter at man har en hodeomkrets under 50 centimeter for å appellere (hei, Thomas-toget), og den som makter å levere en viss humring til seere i alle aldere.

Blant vår husstands yngre medlemmer ble «Rodde og Kikkan» en hit i nesten skremmende lav alder, men tanken på at vi neste år må ta farvel med deres absurde talkshow - der en mystisk og uimotståelig rød knapp med svært uforutsigbare funksjoner er blant gjennomgangstemaene - fyller også de voksne med vemod.

La oss derfor benytte anledningen til å takke folka bak serien for innsatsen - og minne om viktigheten av god, norsk kvalitetsunderholdning for ungene våre.

De som med dobbeltarbeidende foreldre uvergerlig havner foran skjermen oftere enn vi liker å tenke på.