Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Om noen er sugne på muslimblod, kan de drikke mitt»

Det omtalte «lukkede anti-muslimske møtet» gikk av stabelen i Oslo onsdag kveld, åpent for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Om noen er sugne på muslimblod, kan de drikke mitt, jeg stiller nakken min til disposisjon, sa Shabana Rehman, som mente det var på plass, siden hun inviterte til debatt om jødedommen i Humanismens hus i Oslo onsdag kveld.

Det planlagte møtet i det såkalte «Selskapet» var flyttet fra Nina Witoszeks stue og langt flere enn de 50 inviterte dukket opp.

Møtet i dag var åpent, og blant tilhørerne var blant andre Klassekampens Bjørgulv Braanen, Mona Levin, Vebjørn Selbekk, bloggeren Vampus, Steinar Lem, Hege Storhaug og en rekke andre samfunnsdebattanter.

Kritisk mot Gaarder

Møtet åpnet med religionsforsker Bente Groths foredrag om jødedommen. Det tok utgangspunkt i Jostein Gaarders angrep på Israel i sommer.

I Dagbladet.nos artikkel Guds utvalgte folk har hun tidligere gjort rede for hvordan hun mener Gaarder blander politikk og religion.

Groth, som har skrevet en rekke bøker om jødedommen, fokuserte på at det bare finnes noen fåtalls titusen ortodokse jøder som virkelig tror de er bedre enn andre, altså Guds utvalgte folk, og understreket at de fleste israelere er sekulære.

Groth mente både Gaarder og norske medier gir et sterkt fortegnet bilde av Israel.

image: «Om noen er sugne på muslimblod, kan de drikke mitt»

Hun spurte om dette skyldes politiske holdninger, eller om det avspeiler inngrodde og nedarvede fordommer mot jøder.

Åpen debatt

- Øvelser i ytringsfrihet, kalte Nina Witoszek del to av tilstelningen, der det var åpen mikrofon for de oppmøtte.

Og de lot ikke vente på seg. Den serbiske legen Zorica Mitic fortalte i et følelsesladet innlegg om sin bakgrunn uten frihet i Jugoslavia. Men også i Norge har hun møtt problemer.

Hun ble truet med sparken av arbeidsgiveren sin om hun deltok i den norske innvandringsdebatten bare for tre år siden. I dag deltar Mitic ofte.

Flere debattanter kritiserte medienes rolle i dekningen av religionsspørsmål, Groth mente blant annet at journalisters fremstilling av jøder er svært mangelfull.

Lars Gule slo tilbake, og fortalte om sin opplevelse av dekningen under krigen i Libanon.

- Jeg har fulgt med på NRK, TV2, BBC under krigen. Jeg kjenner israelvenner som sier dekningen er helt forferdelige skjev, og arabare som sier det samme. Jeg ser hvordan NRK har bestemt seg for å gi like mye tid på begge sider i en konflikt. Men nøytralitet blir forandret til partiskhet når det blir drept ti ganger så mange på den ene siden. Groths innlegg var også et partsinnlegg, der hun bruker jødisk historie, kultur og tradisjon til å begrunne Israels politikk, sa Gule.

- Braanen har omtalt meg som blåblogger. Jeg personlig er ikke opptatt av politiske farger. Jeg er opptatt av at på tvers av skillelinjene, må alle som er opptatt av ytringsfrihet finne hverandre på tvers av politiske grenser. Vi må diskutere og drøfte til vi klarer å finne ut hvordan vi skal håndtere utfordringene, sa Ole-Jørgen Anfindsen, som står bak bloggen Honest Thinking.

- Hvilke meninger har vanskelig for å komme fram i debatten, spurte Natasha Sandbu ham.

- To spørsmål utmerker seg, det er feminisme, kvinnesak likestillingkomplekset. Det andre har alt som har å gjøre med innvandring, fremmedkulturelle, konflikter, spenninger i samfunnet som knytter seg til språk, religion, etnisitet. Om du vil ha et konkret eksempel viser jeg til Sigurd Skribekks bok om myter da Bromark og Herbjørnsrud bestemte seg for å ta Skirbekk for det han skrev i den boka.

Uklart om Selskapet fortsetter

Det er uklart om kveldens åpne møte i Oslo fører til at det blir dannet et debattforum, slik planen opprinnelig var.

Initiativtakerne Hans Rustad, Shabana Rehman og Nina Witoszek ønsket å etablere et slikt forum.

Etter oppslaget i Klassekampen på lørdag om at de ville starte et anti-muslimsk nettverk, har initiativtakerne etter det Dagbladet.no forstår, vært uenige om neste skritt.

DEBATT: Møte i Selskapet ble holdt i Humanismens hus i Oslo i kveld.