WILLIAM HVEM? Du trenger ikke ha pannelugg for å sette William-blkket i hele Norge. Foto NRK
WILLIAM HVEM? Du trenger ikke ha pannelugg for å sette William-blkket i hele Norge. Foto NRK Vis mer

Recap: «SKAM» sesong 3, episode 1:

Om noen fortsatt lurer på hva «SKAM» skal leve av etter Noorhelm: her er svaret

«SKAM» er tilbake, og det er våre recap også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DENNE RECAP-EN INNEHOLDER SÅ MANGE SPOILERE FOR UKENS «SKAM»-EPISODE ATTE FY.

Innimellom noe fredsprisgreier og statsbudsjetter og andre trivialiteter denne uken, har det skjedd noe langt viktigere. Etter å ha ligget i koma i flere måneder siden den melkesprengte promoen for sesong 3 ble sluppet i sommer, dukket det natt til søndag endelig opp et livstegn på NRKs «SKAM»-side. Skandinavias favoritt-puberteens var med ett tilbake for fullt, og en uunngåelig konsekvens av det er at Dagbladets recaps også er det.

Mer er det vel strengt tatt ikke å si. La oss sette i gang.

SØNDAG 01:05

Det er fest hos Eva. Som alle alene hjemme-fester er det bare kos og moro inntil stuen plutselig er full av uinviterte førstiser, og noen bestemmer seg for å spasere ut med flatskjermen under armen.

Isak, Jonas, og deres to sidekicks Mahdi og Magnus har trukket seg tilbake fra festens mas og kjas for å slappe av i et badekar. Hva de karslige karene driver med der oppi karet? Jo, guttetruppen Ottar funderer over de evige, eksistensielle spørsmål, som hvem av førstisene som er mest pulbare, mens de – vel, for å skåne sarte førtiåringer her inne, la oss si de morer seg med en lighter og å blåse bobler i en brusflaske, samt å krangle om hvem som skal oppbevare en frysepose med oregano (spoiler: det blir Isak).

To jenter kommer inn for å gå på do og/eller finne noe rusfremkallende i skaphyllene. (Saklig at det ikke er mange mil med dokø utenfor toalettet mens gutta blåser bobler, forresten. «Nobel» må stå til ansvar for hver minste lille detalj, men «SKAM» slipper glatt unna med sånt som dette. Forskjellsbehandling much?)

Isak kjenner igjen en av dem som Emma, den eneste førstisen han klassifiserte som pulbar. Han setter henne ut med et lærebokeksempel på en god, gammaldags negging – han sier at hun ligner på Eleven fra «Stranger Things», som jo er «søt hun, hvis du tenner på tretten år gamle gutter» – før han gjør en helomvending og over-william-er William ved å sette blikket i henne og si at hun er jævlig vakker.

NEW GIRL ON THE BLOCK: Emma (Ruby Dagnall) har som hobby å finne nye bruksområder for reseptfrie legemidler. I dag: bli fjern på zyrtec, i morgen: lage halskjede av imodium.
NEW GIRL ON THE BLOCK: Emma (Ruby Dagnall) har som hobby å finne nye bruksområder for reseptfrie legemidler. I dag: bli fjern på zyrtec, i morgen: lage halskjede av imodium. Vis mer

Det funker tydeligvis som en kule, for før vi vet ordet av det har han bremset hennes ambisjoner om å bli fjern på allergipiller og heller servert henne ei hvit, lita runding med tungen sin som tallerken. Emma beveger seg nedover i bilderuten for å vise sin takknemlighet, men Isak trekker seg unna.

Og til dere som fortsatt lurer på hva «SKAM» skal leve av etter Noorhelm: her er svaret. Tarjei Sandvik Moe bes om å flekse langt flere skuespillermuskler enn han har gjort som bifigur i de tidligere sesongene, og hans mange vendinger bare i løpet av denne ene scenen, fra påtatt tøff gutteprat, til tofjeset manipulering av Emma, til til slutt å krype unna med halen mellom beina, viser at han er mer enn kapabel til denne utfordringen. Kombinasjonen av hans spill og det stramme manuset gir oss en klokkeren og økonomisk introduksjon til en kompleks, interessant og ikke minst tydelig rollefigur i løpet av bare et par minutter, noe andre, langt mer påkostede serier (uten å nevne navn) sliter med å gjøre i løpet av hele sin spilletid.

Mens jeg distraherte dere med min favoritthobby – å skryte av alle som er involvert i denne serien – har politiet dukket opp på festen (subtilt nok akkompagnert av N.W.A.s «Fuck tha Police»). Isak klarer akkurat å gjemme oreganoposen i en krukke, og kommer seg unna på bagasjebrettet til Jonas.

(I en chat-tråd på seriens nettsider får vi forresten vite at pillen Isak ga Emma bare var en ibux. For han er jo egentlig god på bunn. Eller?)

SØNDAG 11:20

Isak våkner til en søndags-sms fra mor, et nusselig svovelpredikerende, lite bibelvers. Han får også vite at politiet beslagla dop hos Eva, men mener det ikke var hans. No way at snuten er smarte nok til å lete i en krukke på stuebordet.

Eskild og Linn kommer inn med Noora på Skype fra London (hvor hun uten hell prøver å overbevise oss om at hun har det gøy), og vi skjønner at Isak har flyttet inn i kollektivet. Eskild forteller at han skal ned på vestkanttorget og selge Warhammer-samlingen sin, også sier han at Isak lukter promp, også håper jeg at Carl Martin Eggesbø som spiller Eskild aldri blir for travel til å være med i «SKAM» selv om han har begynt på Teaterhøgskolen, for da kan ikke jeg skrive setninger som dette i Dagbladet lenger.

MANDAG 11:40

Storefri. Gutta prater selvsagt om damer, mens Isak undersøker hvor mye swag han kan bruke på å plukke i stykker en rosinbolle før det bare ser ut som han tøffer seg. Magnus mener at en dame han hooket med hadde katte-tunge, og hvis han fortsetter sånn kommer Vilde til å rykke ned på andreplass på min toppliste over seriens mest vildete Vilder.

Isaks blikk glir mot et fjes vi ikke har sett før, en vannkjemmet dongerijakke nonchalant lent mot veggen, mens Jonas kan fortelle oss at en dame han hooket med ikke hadde klitoris. For han veit hva en klitoris er, og denne dama hadde ikke en.

Anatomiundervisningen avbrytes av Vildes vervekampanje til kosegruppa på revyen, som hun og Sana har tatt på seg ansvaret for i jakten på en identitet nå som man hverken kan smykke seg med å være attraktiv førstis eller allmektig treddis. Hun mener det er viktig å være med på revyen for å markere seg sosialt. For hva er vel å være andreklassing på vgs om ikke å falle mellom alle stoler, en slags flakkende, identitetsløs mellometappe i den holmenkollstafetten vi kaller ungdomstiden? Det sier sitt at det ikke engang finnes konsensus om hva man skal kalle en andreklassing. Andis? Andris? Diskutér i kommentarfeltet, denne debatten må vi våge å ta.

ONSDAG 12:25

Isak stirrer uinteressert på de snakkende brystene som utgjør naturfagslæreren. Sana slenger seg ned. Etter at hun har påført ham tilfredsstillende mye dårlig samvittighet, forteller hun at oreganoposen er trygg, det er nemlig hun som har den. Sana har to nådeløse krav for å gi den tilbake. For det første vil hun ha 10% av salget, og for det andre må gutta bli med i kosegruppa.

Ta lærdom av dette, folkens, narkotika kan få uante konsekvenser. Det starter med litt uskyldig hasjing på fest, og før du vet ordet av det har du havnet i revyens kosegruppe.

FREDAG 19:15

Det er klart for kosegruppemøte, i Hartvig Nissens storstue, selveste, ærverdige Hartvig Amfi, som i mange tiår har vært skueplass for ikke bare et utall eksperimentelle dramalinjetolkninger av «Hedda Gabler», «Tolvskillingsoperaen» og «Kong Ubu», men også for landets nest mest legendariske skolerevyinstitusjon – Nissenreveyen. For et år siden var det Eva som ble forsøkt rekruttert til revyen av noen ildsjeler som ble melket for snålhet og komisk effekt, men nå er det hun selv som står der sammen med Vilde og Sana. Som gammel skolerevyhund er det rørende for denne recapperen at vi i 2016 har kommet så langt at vi kan ta skolerevyaktivisme på alvor og gjøre det mindre skam- og tabubelagt. Takk for at du ser også oss, «SKAM».

Isak avviser en tydelig kontaktsøkende Emma, og mens Vilde holder en entusiastisk tale om kosegruppas fortreffelighet får han beskjed om at Jonas og de andre gutta ikke kan komme/må krølle håret/mate pinnedyrene sine. Isak sniker seg ut av salen og vandrer formålsløst rundt i korridorene.

Han kommer ut fra toalettet, og støter på dongerijakken fra mandagen, denne gangen med en tegneseriestor joint bak øret. I god rom-com/meet cute-tradisjon blir Isak satt ut, ikke minst av at dongerijakken bruker alt det resterende tørkepapiret og så smilende tilbyr Isak et av de brukte flakene. Klassisk tørkepapirrelatert hersketeknikk, og ikke minst en snasen speilvending av den forrige toalettscenen i denne episoden, mellom Emma og Isak. Denne gangen er det Isak som blir vippet av pinnen og snurret rundt lillefingeren.

De setter seg ute på en benk for å dele jointen, og de tette nærbildene i den keitete samtalen har visuelle ekko av Noora og Williams første date. Plutselig dukker Emma opp og bryter magien. Hun inviterer Isak til å være med på toergruppe med henne, men Isak prøver å hinte til at han skal være på gruppe med dongerijakken. Løgnen er i ferd med å bli avslørt siden Isak ikke vet navnet hans, men dongerijakken redder elegant situasjonen ved å introdusere seg for Emma som Even. Smuuud move, mister. William hvem, sa du?

Så sitter de der da. Emma, Isak og Even, tre mennesker som knapt kjenner hverandre, men allerede har kommet under huden ikke bare på hverandre, men på oss også.

Og agendaen til denne tredje sesongen er med ett klar og tydelig: den skal gjøre det komplett umulig å si med noe som helst troverdighet at «SKAM» var bedre før.

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer