Om og mena

15 år gammel slo hun gjennom med en låt om foreldrenes skilsmisse. 16 år gammel solgte hun 40 000 av debutalbumet sitt. 17 år gammel fikk hun spiseforstyrrelser. 18 år gammel skal hun opptre hos David Letterman i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MARIA KOM TIL

Los Angeles i går kveld.

Det er i slutten av juni og Maria Menas manager Robin Goodier er i andre enden av telefonlinja. Han er i Los Angeles, han vil fortelle Dagbladet FREDAG når Maria kom til verdens underholdningshovedstad, og informasjonen er forsåvidt helt grei. Helt til vi treffer Maria Mena dagen etterpå, backstage under tv-showet «Pepsi Smash» i LA.

-  Jeg har vært her skikkelig lenge nå, gliser Maria.

-  Men manageren sa ...

-  Jeg har sneket meg inn i USA. Jeg har vært her ei uke.

Maria tar et sekunds pause.

-  Jeg trives her. Det er forskjellige grunner til det.

-  Hvilke grunner?

-  Det kan jeg ikke si.

«MOM PLEASE TELL ME

what to do/I\'m so disappointed in you», skrev Maria 13 år gammel. 14 år gammel fikk hun manager. Året etter fikk hun en hit.

-  Sangene min er preget av mye sorg. Jeg føler at jeg har en gammel sjel, sa hun til Dagbladet i sitt første intervju, 15 år gammel.

«My Lullaby» toppet de norske radiolistene, og i USA var det en og annen sjef i Sonys underlabel Columbia Records som noterte seg Maria Mena bak øret. Sangen handlet om mora og farens skilsmisse da Maria var ni år gammel. Skilsmissen ga henne depresjoner og spiseforstyrrelser.

Hun flyttet til musikerpappaen og skrev tekster som egenterapi. Det har i det hele tatt vært mye av begge deler. Både flytting og terapi. Maria bodde 18 forskjellige steder i oppveksten.

På den andre siden av jorda, i LA, drømmer ikke Maria Mena om eget studio på Costa Rica eller en Hummer med sølvblanke felger. Hun drømmer bare om et fast holdepunkt i livet.

-  Jeg har lyst på min egen leilighet. Det er så viktig for meg for å kunne skape min egen familie, ikke få barn, men å ha et sted for mine venner og de jeg er glad i. Jeg har alltid drømt om en leilighet som alltid vil være der.

«I HOPE YOU CAN

forgive me for that time when I put my hand between your legs and said it was small, \'cause it\'s really not at all ...».

Slik lyder den frekke tekstlinja i Maria Menas nye hitsingel,«You\'re The Only One», som durer og går på radioen både her hjemme og i USA.

-  Hvordan reagerer han du synger om?

-  Låten handler om mange forskjellige mennesker. Men jeg får mange reaksjoner, det er gøy. Om folk er som meg, så synes de det er ære å få en sang om seg selv.

Maria Mena ruver 182 centimeter over asfalten i Los Angeles, synger godt og har opplevd altfor mye til å være 18 år. Men i disse dager må Maria likevel klype seg i arma. Albumet hennes blir lansert med brask og bram i USA.

Og om noen få dager skal hun opptre hos David Letterman, en av USAs aller mest populære talkshow-verter på tv.

-  Det er kjempestort! sier redaktør Asbjørn Slettemark i bransjebladet Faro Journalen.

-  Det beviser at Sony legger mye trøkk på lanseringen av henne, og at de har veldig, veldig alvorlige planer med Maria Mena. Det er veldig sjelden at band utenfor USA får opptre hos Letterman, og Maria er så vidt jeg vet den første norske artisten som har fått opptre der.

Maria sjøl er nervøs.

-  Jeg er nervøs og gleder meg. Da vi kom til USA første gang og møtte pressefolka hos Sony, sa jeg at min største drøm var å møte David Letterman.

MEN MARIAS SUKSESS

har også en bakside. Etter å ha solgt 40 000 av debutalbumet og blitt nominert til tre Spellemannpriser, raste korthuset sammen. I januar i år ble det tydelig for alle: Sunne, selvsikre Maria Mena, motvekten til det meningsløse, hadde blitt tynnere. Veldig mye tynnere. Ryktene gikk. Fansen klagde.

Maria hadde hatt spiseforstyrrelser. I januar ville hun helst ikke snakke om det. Et halvt år seinere har hun fått det hele litt mer på avstand. Men helt borte vil sykdommen aldri bli.

-  Spiseforstyrrelser er noe som aldri går vekk. Jeg spiser nå, men skyldfølelsen når jeg spiser kommer alltid til å være der.

Maria har lært seg noen triks. Rent bortsett fra å omgås folk som ikke hele tiden skal mase på at hun skal spise mer, så har hun forelsket seg i menyen.

-  Man kan bli veldig overveldet av mat, særlig med de porsjonene de har her borte. Da kan det bli vanskelig å spise. Derfor bestiller jeg altfor mye mat, og så plukker alle rundt bordet fra hverandres tallerkner, og da får jeg ikke den følelsen av at jeg må spise opp alt.

TILBAKE I LOS ANGELES

, utenfor presserommet til «Pepsi Smash». Der står pianisten i suksessbandet Keane.

-  Har du hørt om Maria Mena? spør vi.

-  Yes.

-  Har du hørt låten hennes?

-  Nei, jeg ser bare navnet på veggen bak deg. Jeg har dessverre ikke hørt noe av henne. Eller var det hun vi møtte i Oslo? Det var en utrolig vakker jente fra et gitarband eller noe sånt.

Det viser seg at Keane-pianisten møtte Lise Kalsnes.

Litt lenger unna står amerikansk mester i perfekt ytre, «Pepsi Smash»-programlederen Nick Zano, også kjent fra en eller annen tv-serie.

-  Hun er awesome , virkelig god. Hennes sang er så brutalt ærlig, det er slik jenter snakker, og hun har puttet det sammen i en sang, og det er flott. Hun er awesome , gjentar Zano, men så må han gå.

Han skal vise en kompis et opptak av det siste tv-showet med seg selv. Tilbake i presserommet har Maria flyttet seg til en boks med et tv-team inni. Hun forteller at hun ikke liker å sette musikken sin i bås. At musikken er henne , og ikke en sjanger. Så benytter hun sjansen til å flørte litt med superprodusenten som mente låten hennes var årets sommerhit.

-  Akkurat nå hører jeg mye på Kanye West, sier Mena alvorlig.

Så forteller hun at hun drømmer om å synge i operahuset i Sydney, og at flere unge burde stemme politisk.

VI MÅ BARE SPØRRE:

-  Hva synes du sjøl er det største du har opplevd i USA?

-  Jeg lever midt opp i det, så det er vanskelig å se ting utenfra, svarer Maria.

-  Men det sykeste jeg har opplevd, er å møte Stevie Wonder og Puff Daddy på MTVs «TRL»-program. Da var jeg starstruck , men det er ikke det største for norsk      media. Men for meg var det veldig morsomt å møte mennesker som er helt der oppe. Selv om vi ikke blir sett på som på lik linje, så hadde vi i hvert fall det til felles at vi alle tre var der i egenskap av å være artister.

Noe annet er at jeg har vært her nå i ei uke, og jeg blir gjenkjent! Det er noe av det sykeste jeg har vært med på. Gjenkjent i USA blir man jo liksom ikke. Jeg var ute og shoppet, og plutselig stoppet en jente meg på Urban Outfitters og sa «er det ikke du som er Maria Mena?». Jeg spurte om hun var norsk, men hun var amerikansk og hadde sett meg på MTV, og da snudde hele butikken seg, og jeg måtte skrive autografer. Det var dødsmorsomt.

-  Er du komfortabel med å være kjent?

-  Ja! I Norge er det jo kjempegøy, for der slipper man papparazzikjøret. Jeg leste National Enquirer en dag, og da tenkte jeg «stakkars amerikanske kjendiser».

DET ER BARE MINUTTER

til Mena skal på scenen. Hun blir intervjuet av programleder Nick Zano. En av scenearbeiderne knekker sammen av latter og kommer bort til FREDAG.

-  Hun sa «unnskyld for at jeg har dårlig ånde, jeg har akkurat spist litt pizza».

Maria smiler lurt der ute på scenen, og Nick spør om det er kaldt i Norge og om hun har arvet rytmen av trommeslagerpappaen sin.

Så går Maria målbevisst mot manageren. Hun løfter høyre arm litt ut og gnir armhulen mot siden av genseren hans. Så gjør hun det samme med den venstre armhulen.

-  Jeg er så fryktelig svett, skjønner du.

Så sier hun:

-  Tenk om jeg får mensen på scena, da! Hva gjør jeg, da? Jeg har heldigvis mørke bukser.

Men det rekker hun ikke tenke mer på. Tida har kommet for å innta scenen som første artist. Før Keane, før Story of the Year, før Ying Yang Twins, før The Calling og før en låt fra en Sting-konsert et annet sted som skal sendes i opptak.

ETTERPÅ SNAKKER MARIA

om det å lansere seg selv i verdens største platemarked.

-  Jobbmoralen er så annerledes her, det er jobbjobbjobbjobb. Vi har måttet lære plateselskapet at jeg ikke er en maskin. Jeg forstår sinnsykt godt hvorfor norske artister har fått problemer i utlandet. Hjemme gjør man et intervju, og så drikker man en kaffe, og så...

Hun tar en pause.

-  Norge er ingenting i forhold til dette. Jeg synes det er problematisk når mennesker skal fortelle meg hva jeg skal ha på meg. Det er de veldig glade i her borte. Så jeg bruker mye energi på å krangle med stylister.

-  Men du har lyst til å flytte hit?

-  Jeg har det, men det er forskjellige grunner til det, sier Maria og ler for seg selv.

-  Fortell nå!

-  Jeg tror du kanskje skjønner det, sier Maria, før hun røper litt om planene framover.

-  Jeg har sagt ja til å være åtte uker i USA i sommer, og deretter står Europa og Asia og whatever for tur. Jeg kommer til å jobbe hele dette året. Det blir lite søvn og mye mat. Hehe. Masse overvekt.

Maria slår over til flytende amerikansk selvironi.

-  Yeah, when I\'m done eating, I\'m gonna be back to normal.

-  It ain\'t over \'till the fat lady sings, fleiper manageren.

-  And I will, ler Maria.

VG TIDLIGERE I ÅR:

«Det er vanskelig å bli kjent med meg, jeg har vanskelig for å åpne meg som privatperson. Det forandrer seg kanskje hvis jeg skulle bli sammen med noen. Men nå vil jeg være single,» sa Maria.

Og nå, i LA, i slutten av juni:

-  Du, vet du hva? Jeg kan egentlig bare si det. Jeg er veldig forelska akkurat nå, det er egentlig alt som foregår oppe i hodet mitt. Jeg er jente og tenåring og helt oppe i skyene. Og derfor har jeg problemer med å tenke på noe annet, selv om alt som skjer er dødskult, så har jeg bare ikke plass til mer i hodet mitt.

-  Hvem er du forelska i?

-  Jeg møtte han i en musikkforretning. Jeg var veldig lei av Amerika. Det var han også. Jeg hadde fri i LA før jeg skulle til New York. Han kom bort og var veldig kul, og så begynte vi å snakke. Vi er en del sammen i studioet hans, han er en 23 år gammel amerikansk musiker, men ikke kjent eller noe sånt. Og så spiser vi ute i blant.

-  Var ikke planen din å være singel en stund?

-  Jeg hadde tenkt meg det, jeg var ikke forberedt på det, men så gikk det bare ganske fort. Jeg har aldri opplevd det før, så jeg vet ikke om jeg er noe flink til det, men det er veldig gøy.

-  Er det din første kjæreste?

-  Ja.

-  Er det skummelt?

-  Ja, sånt er alltid skummelt. Spesielt fordi det er så langt unna. Men nå skal jeg være i USA hele sommeren!

BARN IN THE USA: - Jeg har tidligere blitt spurt om jeg kunne tenke meg å bli stor i USA, men jeg har alltid sagt nei, fordi det aldri har vært en mulighet. Men plutselig er det de som ringer oss. Det er ikke vi som har pushet albumet, hele verden har ringt oss, sier Maria Mena. Her opptrer hun på tv fra en scene i Los Angeles.
ÅRETS SOMMERLÅT: Den amerikanske hiphoperen Kanye West kåret Maria Menas «You\'re The Only One» til årets sommerlåt tidligere i sommer. - Jeg har ikke snakket med Kanye, men det hadde vært veldig kult om han kunne produsert noe for meg. Jeg kjøpte plata hans og jeg var sånn «herregud, så bra». Jeg er ikke hiphop-fan, men jeg liker det når det er utrolig bra produsert og melodisk, og det er Kanye, sier Maria mens hun blir frisert.
MARIAS VERDEN: Maria Menas far er fra Florida, har nigerianske aner og slår trommer. Mora er norsk og skriver skuespill. Bestefarens bilder henger på Nasjonalgalleriet, oldemora var indianer- høvding. Maria og den ene broren Tony er oppkalt etter hovedpersonene i West Side Story. Trenger vi si mer?
KOMFORTABEL: Det er ikke noe problem å være kjendis, synes Maria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer