Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

­

Om oppblåst ego og festing

Visesmedens selvbiografi handler mye om gudstro og musikk, men om privatlivet er han både kjip og kjedelig.

SYMPATISK TONE: Bjørn Eidsvågs biografi består av mye kjent stoff, men nedtegnet i en sympatisk tone om tro, håp, kjærlighet og oppblåst ego. Foto: Erling Hægeland.
SYMPATISK TONE: Bjørn Eidsvågs biografi består av mye kjent stoff, men nedtegnet i en sympatisk tone om tro, håp, kjærlighet og oppblåst ego. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

BOK: «Amok på grunn av ølnekt». «Eg ser at du er tørst». Det har vært noen skandaleoppslag i Bjørn Eidsvågs eventyrlige musikerkarriere. Jeg holdt på å si, heldigvis.

Plettfrie mennesker har som regel mye på samvittigheten. Men den som trodde Eidsvåg nå ville snakke ut i en selvbiografi, vil bli skuffet. Dette er først og fremst en fortelling om hans gudstro – og musikalske reise. Det er ærlig nok, selv om boka både i stil og innhold avslører at mye er sagt før, og mye holdes bevisst tilbake.

Rockepresten

Det er lett å harselere over den opprørske rockepresten Eidsvåg som håver inn store summer på sin omfattende konsertvirksomhet, der er han lirer av seg noen velkjente slagere og kommer med noen like velkjente spark til sin bedehusbakgrunn. Men det er ikke til å komme fordi at Eidsvåg er en sjeldent begavet visesmed, som har skrevet sanger som «tåler tidas tann», som han selv uttrykker er et mål.

Betel

Bakersønnen Eidsvåg vokste opp i en trygg familie på Sauda, sterkt knyttet til det pietistiske bedehuset Betel. Hans trass besto i at han valgte The Kinks foran Jesus, på direkte spørsmål fra den strengt troende faren. Eidsvåg dro likevel inn til Oslo for å studere teologi, selv om han under ordinasjonen hadde mange forbehold og nesten fikk latterkrampe.

I boka følger vi musikerkarrieren tett. Fra sang på bedehuset, ungdomsband, Kirkelig Kulturverksted – til kommersiell suksess ved årtusenskiftet. Eidsvåg er bemerkelsesverdig ærlig når han snakker om sitt uttalte mål om å bli kommers – eller «spiselig» for et bredt publikum. Han likte suksessen så godt at den gikk til hodet på ham; med et oppblåst ego, turer på byen, alkoholen han likte altfor godt.

Om privatlivet er han svært knapp. Han forteller kort om separasjonen fra kona som han har tre barn med, og hvordan de raskt fant tilbake til hverandre.

Sympatisk

Tonen i boka er sympatisk og ganske rett frem, men skjemmes av gjentakende floskler som «Jeg var stolt som en hane». Eller når han og hans gode venn, avdøde Kjell Nupen «kunne sitte i dype samtaler, smurt av lekre franske viner.» Det blir litt for mange navn og highlights og overflatiske klisjeer, og ville blitt langt bedre om han kunne vært mer konkret.

Sykehusprest

Det er han i de beste partiene, der han forteller om sin tid som sykehusprest på Lier psykiatriske sykehus. Også fordi vi da får den konkrete bakgrunnen for mange av hans vakreste sanger, hvis tekster er gjengitt i boka. Parallelt er dette en trosbiografi, der Eidsvåg forteller om veien fra en bokstavtro bedehuspietisme, til en tro strippet for både jomfrufødsler og dogmer.

Og der de bibelske fortellinger må forstås som myter, ikke sanne historier. Med et såpass luftig trosbegrep, kan en lett spørre seg hva som da er igjen av kristendommen – annet enn et allment kjærlighetsbudskap. Men så er det heller ikke Jesus som Eidsvåg håper å møte når klokkene ringer for ham: «Musikken skal ledsage meg inn til min siste hvile. Hvis noe i det hele tatt møter meg der, håper jeg det er musikk.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling