Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Om pol-itisk handlekraft

Vi krever vinmonopolitisk handlekraft og ildvann på pinseaften, nå!

AFTENÅPENT, NÅ! Vinmonopolet på Briskeby søndag ettermiddag. Mandag legger regjeringen frem et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
AFTENÅPENT, NÅ! Vinmonopolet på Briskeby søndag ettermiddag. Mandag legger regjeringen frem et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg overvar nylig en gjenforening blant tidligere styremedlemmer i Sosialistisk Ungdom. Jeg var invitert på særlig kvote, siden jeg hadde skrevet vennlig om en tidligere «reunion» der jeg ikke var til stede, men hadde fått meg forelagt lista over inviterte. Konklusjonen den gang var at «det ble folk av slike og», altså de som hadde sittet i styret for SU på 1970-tallet. Blant dem var det nåværende fengselsdirektører, ambassadører, eksstatsråder, redaktører, Venstre-medlemmer og mye annet fint.

Tonen blant de grånende ungdommer var upåklagelig. Selvironien også. Det ble gjenhør med fordums engasjement og ungdommelig aktivisme. Særlig moret forsamlingen seg over aktuelle, tenkte paroler i 70-tallets form. Parolene ble konsekvent avsluttet med utropsordet «nå!». Verken på 70-tallet eller nå var det noen tid å miste.

Nå-aktivismen rant meg i hu denne helga, da 100-dager-i-regjering-venninnene Erna Solberg og Siv Jensen kom ildsprutende hjem fra Davos. De må ha snakket sammen, lett vinterbleke som de er.

«Handlekraft, nå!»

Dermed kom forslaget om åpne polutsalg på dager før visse helligdager og på valgdagen. Forslaget står i Sundvollen-erklæringen og har ikke skapt furore, selv ikke i KrF. Dermed kan de fleste ile til og bekjenne sine tabber. Alle vi som har sett ut som en loff i trynet når vi har invitert gjester og glemt at det plutselig var pol-stengt. Vi som har glemt at gardinet for ølsalg trekkes for klokka 1800 på lørdager. Vi som har humret til, men ikke festet oss særlig ved, tidligere LO-leder Yngve Hågensens herlige harselas med dem som ikke rekker å handle innenfor disse begrensningene. «Ha'rem ikke fått kjøpt ølet sitt før klokka er seks på lørdan, kan de faen meg ha det så godt».

Men folket er neppe på Hågensens eller Handel og kontors side i dette spørsmålet. Folk flest tyr til SU-aktivisme og formulerer kravet:

«Ildvann på pinseaften, nå!»

Hele Norges coronakart