Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Om teaterutdanningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEATER: I en artikkel i Dagbladet søndag 19. mars tar Jim Hart for seg temaet skuespillerutdanning.Hart mener at det i dette landet finnes en altfor snever forståelse av hva det vil si å være profesjonell skuespiller, og Skuespillerforbundets medlemskriterier og holdninger i bransjen får skylden for dette. Særlig min person blir gjenstand for oppmerksomhet i den forbindelsen. Jeg har nemlig gitt en kort uttalelse på scenekunst.no for en tid siden. Der kommenterte jeg etableringen av en ny skuespillerutdanning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, og fortalte at Norsk Teaterlederforum skulle sette ned et utvalg som skulle vurdere teaterutdanningen i Norge. Hart mener at jeg er en typisk representant for bransjen og en aktiv bremsekloss i utdanningsspørsmål.

DET KAN GODT være at Jim Hart og jeg er uenige om profesjonalitetskriterier og teaterutdanning. Det vet jeg ikke. Men jeg synes vinklingen hans er litt underlig. Det kan skyldes at jeg har vært for upresis i min uttalelse til scenekunst.no, eller det kan ha sammenheng med de brillene Jim Hart leser med.Det forholder seg nemlig sånn at jeg har tatt initiativ til å gjøre teaterutdanning til et tema i vår forening. Ikke for at vi skal sette opp nye grenser og vokte laugsinteresser - snarere har motivet vært å ta inn over seg at virkeligheten har endret seg. Det monopolet vi engang hadde i Statens Teaterskole er brutt. La det være sagt det med en gang: Jeg synes det er bra.Jeg vil også innrømme at norske teatre, og dermed også norske teatersjefer, som jeg representerer her, ikke har vært veldig raske på avtrekkeren. Det har tatt tid å ta inn over seg at skuespillere kunne komme fra andre kilder enn fra teaterhøgskolen.Når Teaterlederforum nå nedsetter et utvalg, så gjør vi det for vår egen del. Vi ønsker å lære mer. Det er hensikten med foreningen også. Vår oppgave er å drøfte faglige spørsmål. Vi har selvsagt ingen statlig kontrollfunksjon. Vi skal ikke gjøre noen offisiell evaluering av noe utdanningstilbud. Det er en misforståelse.

NORSK Teaterlederforum ønsker altså mer kunnskap før vi gir oss i kast med å mene noe som helst. Vi ønsker å kartlegge landskapet, vi ønsker å gå gjennom fag- og studieplaner for alle de utdanningene vi har i Norge, både de statlig finansierte og de private. Vi ønsker også å tilnærme oss de mange utdanningsmulighetene som finnes i utlandet, særlig i Storbritannia. Vi skal ikke evaluere Jim Harts skole, men vi har lyst til å lære mer, også om den. Vi ønsker også å ta ansvar for fremtidige skuespillergenerasjoner. Dette må vi i dag gjøre på en annen måte enn tidligere. Etnisk rekruttering er ett av de temaene som det er nødvendig å drøfte. Og skulle Jim Hart ikke være beroliget ennå, så kan jeg fortelle ham at jeg slett ikke skal sitte i dette utvalget selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!