DEBATT

Om tiggere og tullinger

Vi har ikke noe ønske om å skjønnmale eller å underslå utfordringene med fri flyt av fattigdom i Europa. Men debatten bør forankres i reell kunnskap heller enn myter og konspirasjonsteorier.

OMDISKUTERT: Fafos rapport om fattige tilreisende fra Romania har møtt kritiske spørsmål om metoder og troverdighet. Bildet viser romfolk i Drammen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
OMDISKUTERT: Fafos rapport om fattige tilreisende fra Romania har møtt kritiske spørsmål om metoder og troverdighet. Bildet viser romfolk i Drammen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fafos rapport om fattige tilreisende fra Romania har møtt en del kritiske spørsmål om metoder og troverdighet. Vi skjønner at mange lurer på hvordan det er mulig å forske på fenomener som folk kan ha interesse av å holde skjult og på grupper med lite tillit til storsamfunnet. Men en del av kritikken er basert på feilaktige og til dels uredelige framstillinger av studien. Når historiker Finn Olstad - som ikke har kompetanse verken på migrasjon, menneskehandel eller survey-metoder - offentlig karakteriserer våre analyser som «farlig nær tulleforskning», er det overraskende useriøst. Olstad har i de siste dagene gått tilbake på sine anklager, men vi frykter at det likevel har festet seg et inntrykk av at dette er en reell faglig kritikk.

Vi vil derfor her redegjøre for noen hovedtrekk ved metodene som ligger til grunn for våre funn.

Det er ikke slik at vi ikke finner noe som tyder på at bakmenn kan eksistere. Men vi er trygge på at det ikke er vanlig at bakmenn styrer tiggingen i Oslo. Mye tyder på at bakmenn er langt vanligere i prostitusjon og i det svarte arbeidsmarkedet, der profittmarginene er større. Med bakmann mener vi en som profitterer på tiggerne på en urimelig måte, gjerne ved å misbruke en form for maktposisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer