GÅR TIL FILMEN: Filmen om Klatremus og de andre dyra i Hakkebakkeskogen er ikke påbegynt, og bildene som er offentliggjort gir ikke nødvendigvis et korrekt inntrykk av det ferdige produktet. Det viser likevel hvilken retning animatørene jobber mot. Foto: Qvisten Animation
GÅR TIL FILMEN: Filmen om Klatremus og de andre dyra i Hakkebakkeskogen er ikke påbegynt, og bildene som er offentliggjort gir ikke nødvendigvis et korrekt inntrykk av det ferdige produktet. Det viser likevel hvilken retning animatørene jobber mot. Foto: Qvisten AnimationVis mer

Om to år kommer denne karen på kino

Klatremus klar for det brede lerretet.

(Dagbladet): I dag ble det klart at staten, ved Norsk Filminstitutt, støtter produksjonen av en ny dukkefilm basert på Thorbjørn Egners klassiske barnebok «Dyrene i Hakkebakkeskogen».
Det er den første filmatiseringa av Egners univers i denne skalaen, et stort animasjonsprosjekt i norsk målestokk, og en milepæl for det 20 år gamle animasjonsstudioet Qvisten, som for første gang selv er hovedprodusent på en kinofilm.

- Her står jubelen i taket, slår produsent Ove Heiborg fast overfor Dagbladet.

Laget for hånd «Hakkebakkeskogen» blir animert for hånd med spesialkonstruerte dukker og såkalt stop motion-teknikk, akkurat som suksessen «Jul i Flåklypa», som Qvisten lagde på oppdrag for produksjonsselskapet Maipo i fjor og som ble sett av nesten 900 000 nordmenn.

Det er med andre ord en svært arbeidskrevende prosess som nå starter, der det tar en animatør en hel dag å lage 3,5 sekunder film.

- Men med flere animatører arbeidende i flere studioer samtidig, sikter vi - med forbehold om at fremdriftsplanen nå skal gjennomgås - mot en premiere i slutten av 2016, sier Heiborg.

Vil ikke gjøre endringer Filmen tar ikke sikte på noen revolusjonerende nytolkninger av den 61 år gamle boka. Tvert imot skal Thorbjørn Egners kjente univers gjenskapes på en pietetsfull måte.

- Utgangspunktet er så ikonisk og bra at det er ingen vits i å endre for mye på det. Utfordringen ligger i å få det til å se bra ut på kinolerretet. Historien er velkjent blant annet fra teater, men overføringa til et så så dramaturgisk forskjellig medium som film er en spennende prosess, sier produsenten.

Egner-familien er selv involvert i prosjektet, både med finansiering og på manussiden.

- Dette var veldig hyggelig, sier en glad Bjørn Egner til Dagbladet.

MIKKEL REV: Ikke ulik slik vi kjenner ham fra Thorbjørn Egners illustrasjoner. Foto: Qvisten Animation
MIKKEL REV: Ikke ulik slik vi kjenner ham fra Thorbjørn Egners illustrasjoner. Foto: Qvisten Animation Vis mer

Han er en av Thorbjørn Egners fire barn, og har vært involvert i forarbeidet med filmen i to års tid.

- Vi har fått mange forespørsler om å lage film opp gjennom åra, både av Hakkebakkeskogen og Kardemomme by, men har vært avventende i forhold til hvilken form en slik film skulle få. Vi har fulgt med på Qvistens arbeid med håndlagde dOkker, og vært med og sett da de laget den nye «Flåklypa»-filmen. Vi har stor tillit til at de kan gjøre dette på en veldig bra måte, sier Bjørn Egner.

- I fars ånd Familien har også gått inn på finansieringssiden.

- Ja, vi har så stor tro på dette at vi også har valgt å være med på finansieringen. Vi har stor tro på at dette kan bli en bra film - og det er det viktigste.

- Hvor involvert vil dere være i arbeidet med filmen?

- Vi vil først og fremst være med på manusarbeidet, og vil også kunne følge med på prosessen underveis. Vi har veldig tro på at dette kommer til å bli i fars ånd. Det er det viktigste for oss fire søsknene, sier Bjørn Egner.

Lages i Norge Det er regissøren bak Jul i Flåklypa, Rasmus Sivertsen, som også regisserer «Hakkebakkeskogen». I likhet med de siste filmene til Qvisten, «Jul i Flåklypa», oppfølgeren som skal være klar neste år, og «Pelle politibil», foregår alt av animasjonsarbeidet i Norge.

- Vi synes det er viktig å ta vare på og bygge opp det lille animasjonsmiljøet vi har her i landet. Men vi er ikke fremmede for å hente inn kompetanse fra utlandet der det trengs, sier Heiborg.

Også filmdistributøren SF Norge, forlaget Cappelen Damm, og Dyreparken i Kristiansand, som snart åpner en egen Hakkebakkeskogen-attraksjon, er med på å betale for filmen. Totalt er budsjettet på over 32 millioner kroner. Det statlige bidraget utgjør 15,3 millioner.

Ny runde «Neste sommer» Flere filmer fikk støtte av Norsk Filminstitutt i dag, blant annet en ny film fra Joachim Trier.
Også regissør Steffan Strandberg er tildelt 3.200.000 kroner til dokumentarfilmen «Natta pappa henta oss», som handler om hans egen oppvekst.

I tillegg fikk de to tv-seriene «TRIO - Keplerdiamantene», som har gått på NRK Super, og Feelgoods «Neste Sommer» for TVNorge støtte til nye sesonger.

GLAD:
Bjørn Egner, Thorbjørn Egners sønn, er involvert både i manus og på finansiering av den nye filmen fra faren Thorbjørn Egners folkekjære Hakkebakkeskog.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
GLAD: Bjørn Egner, Thorbjørn Egners sønn, er involvert både i manus og på finansiering av den nye filmen fra faren Thorbjørn Egners folkekjære Hakkebakkeskog. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Rubicon TV AS er i tillegg tildelt 800.000 kroner i produksjonstilskudd til web-serien «Kasim Bæder 2».

NY RUNDE: Serien «Neste Sommer» med blant andre Trond Fausa Aurvåg og Pia Tjelta får penger til en ny sesong på TVNorge.
NY RUNDE: Serien «Neste Sommer» med blant andre Trond Fausa Aurvåg og Pia Tjelta får penger til en ny sesong på TVNorge. Vis mer