HØYOPPLØST: Samsung viser ny tv-teknologi med såkalt Ultra High Definition på elektronikkmessen CES i Las Vegas. Foto: Samsung
HØYOPPLØST: Samsung viser ny tv-teknologi med såkalt Ultra High Definition på elektronikkmessen CES i Las Vegas. Foto: SamsungVis mer

Om tre-fire år har du en tv med denne kvaliteten

I fjor het det 4K, nå kaller de det Ultra High Definition.

Dagbladets Analog & digital-korrespondent kan i dag avsløre at tv-bransjen også i 2013 vil lansere en rekke nye produkter. Disse vil være marginalt bedre enn produktene fra 2012.

TV-apparatene vil være noe større, ha flere bildepunkter, og tilby teknologiske løsninger som kanskje, eller kanskje ikke, vil vise seg å være svært nyttige.

DETTE KOM FRAM på den store eletronikkmessen CES i Las Vegas denne uka. Dagbladet var ikke til stede i gamblingbyen i Nevada-ørkenen i år, men takket være miraklet som er internett, kan vi likevel bringe deg bare marginalt utdatert informasjon om de viktigste nyhetene.

Spøk til side: På CES samles alt som kan krype og gå av produsenter innenfor forbrukerelektronikk. Fra stereo til støvsugere, fra hjemmekino til hårfønere. Det er slett ikke alltid en messe som dette byr på nyheter det er verdt å reise over Atlanteren for.

Men i år bød CES i det minste på en meget tydelig TV-trend. De siste årene har det handlet mest om smart-TV og 3D, men i år ble disse nesten overskygget av den neste teknologien TV-bransjen vil du skal tro du ikke kan leve uten: Ultra-høydefinisjon.

IKKE SLIK Å FORSTÅ at 3D og smart-TV er ut. Mange mener fortsatt at 3D er framtida, og smart-TV-ene blir stadig smartere.

Men i år var det igjen mye fokus på antallet bildepunkter. I 2012 viste noen produsenter de første 4K-skjermene, der 4K står for fire tusen og refererer til et antall linjer horisontalt i bildet.

En slik skjerm har en oppløsning som er fire ganger så høy som på dagens HD-skjermer med 1080p-oppløsning.

Jeg skrev første gang om 4K i 2007, da det ble innført i forbindelse med digitaliseringen av kinoene. Kan denne dingsen redde kinoen?, spurte jeg da.

Men et begrep som 4K er det selvsagt ingen vanlige forbrukere som skjønner noe av. Da er det mer salgsutløsende schwung over Ultra High Definition, eller UHD.

Men enkelt skal det ikke være: Innenfor dette begrepet finnes det igjen to ulike oppløsninger: 4K, eller 2160p, og — hold deg fast — 8K, eller 4320p. Med sistnevnte oppløsning er man oppe på et detaljnivå som er sammenliknbart med de fantastiske bildene i IMAX-kinoer.

EN REKKE PRODUSENTER, som Samsung, Sony, LG og Panasonic viste UHD-skjermer i Las Vegas. Sammen med OLED-teknologien, som eliminerer behovet for bakgrunnsbelysning av skjermen, skaper dette temmelig heftige bilder.

Men det er nok en stund til dette blir hverdagskost i de tusen hjem. UHD krever enorm overføringskapasitet i et hjemmenettverk, innholdet tar stor plass å lagre, og de første produktene koster latterlig mye. LGs 84-tommer (!) er for sekmpel priset til 20.000 dollar, eller omlag 110.000 korner - i USA. Hva den vil koste i Norge tør jeg ikke tenke på.

Dessuten finnes det nesten ikke innhold i ekte UHD å se på: Det distribueres i svært liten grad film eller TV i så høy oppløsning, selv om det i noen grad begynner å bli produsert slikt innhold.

DERMED er man foreløpig avhengig av å oppskalere for eksempel Blu-ray til det nye formatet. Men det jobbes med saken. På CES ble det demonstrert avspilling av ekte UHD via nettet fra Netflix, og selv YouTube har åpnet for formatet. Søker du på «4K» på YouTube, kan du for eksempel se «Hobbiten»-traileren i denne oppløsningen, ved å klikke på det lille verktøysymbolet under videoen og velge «original» som oppløsning.

Da er det bare ett problem: Du har ikke en UHD-skjerm å se bildet på.

Men det kommer du til å få. Skal vi gjette på at det tar tre-fire år før ultra-høydefinisjonsskjermene begynner å bli et vanlig syn i norske tv-stuer?