Tinashe Williamson

Om tv-øyeblikket: - Ikke forberedt

Tinashe Williamson skulle ønske at hun som barn visste at de vonde opplevelsene en gang ville føre til noe bra.

TRIVES PÅ GRÜNERLØKKA: Tinashe Williamson opplevde mye rasisme som barn, men hadde det bra de første åra på barneskolen, da hun gikk på Grünerløkka skole. - Jeg får alltid en god følelse når jeg ser den skolen, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog
TRIVES PÅ GRÜNERLØKKA: Tinashe Williamson opplevde mye rasisme som barn, men hadde det bra de første åra på barneskolen, da hun gikk på Grünerløkka skole. - Jeg får alltid en god følelse når jeg ser den skolen, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

- Det føles overveldende at de vonde åra på barneskolen skulle bli til dette, sier Tinashe Williamson (36) tankefullt fra en kafé på Grünerløkka i Oslo, ikke langt fra der hun og familien bor.

Modellen, skuespilleren og pr-rådgiveren, som kanskje er aller mest kjent for sin rå humor og engasjerende innlegg på Instagram, kan i disse dager legge forfatter til tittellista. I september debuterte hun med ungdomsboka «Håndbok for antirasister». Men debuten betyr så mye mer for 36-åringen enn det å ha skrevet ei bok.

GIFT: Tinashe Williamson er i dag gift med komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson, og er stadig å se på røde løpere. Foto: NTB
GIFT: Tinashe Williamson er i dag gift med komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson, og er stadig å se på røde løpere. Foto: NTB Vis mer

- Jeg har så lyst til å ta et mentalt bilde av den boka og vise til meg selv da jeg var 11 år, og si at det kommer til å gå bra. Alt dette vonde kommer til å bety noe for noen seinere. Hold ut! Det er det jeg også vil si til alle andre som opplever rasisme: Hold ut! Vi jobber med saken.

De brune øynene til Williamson fylles plutselig opp. Frem til nå har 36-åringen fortalt engasjert om antirasisme, hvor viktig det er at alle tar aktivt til motmæle mot rasistiske slengbemerkninger, og hvor redd hun er for at hennes egne barn skal oppleve en brøkdel av den rasismen hun selv ble utsatt for – men plutselig tar minnene overhånd.

- Jeg hadde det så kjipt, og var så ensom på barneskolen. Jeg ser på de åra som så traumatiserende. Jeg kan bli litt lei meg når jeg ser ei jente gå alene med skolesekk. Er hun like ensom som det jeg var? Det er fortsatt emosjonelt for meg, sier hun, mens det tidligere engasjementet i stemmen må vike – blikket like så.

Ødelagt selvbilde

36-åringen med røtter fra Zimbabwe framstår ofte som verdensvant og full av selvtillit på bilder og i mediene. Men i mange år var selvfølelsen på et bunnpunkt. Hun hadde det fint de første åra på barneskolen da hun gikk i en multikulturell klasse på Grünerløkka i Oslo, men da hun flyttet til et lite sted startet mobbinga. Hun forteller at andre barn sa at munnen hennes var ekkel fordi leppene var brede. De mente nesa var feil og gikk i ett med fjeset. Hudfargen hennes sa de minnet om bæsj. Kommentarene pepret mot henne i flere år.

TAR KAMPEN FOR DØTRENE: Tinashe Williamson sammen med datteren India som er blitt forbrukerjournalist i TV 2 Hjelper deg junior. Foto: KK
TAR KAMPEN FOR DØTRENE: Tinashe Williamson sammen med datteren India som er blitt forbrukerjournalist i TV 2 Hjelper deg junior. Foto: KK Vis mer

- Når du hver dag blir fortalt at du er mindre verdt, tror du til slutt at det er sånn det er og at det er noe du må godta, sier hun nå, 25 år seinere.

- Jeg hadde ingen selvtillit til å si ifra når noe var vondt, og det er veldig selvutslettende. Jeg hadde et så ødelagt selvbilde at jeg lo med når folk kom med rasistiske spøker. Men da jeg ble mamma selv, fikk jeg panikk. Tanken på at barna mine skulle sitte i liknende situasjoner og ikke klare å si ifra, gjorde at jeg tok grep. Fra å ikke klare å si ifra, begynte jeg å ta kampen mot rasismen, hver dag.

KK-SPALTIST: Tinashe Williamson blir ny spaltist i KK, og var nylig på coveret av motemagasinet. I den nye spalten skal hun ta leserne med inn i terapirommet. Foto: KK-cover 2021
KK-SPALTIST: Tinashe Williamson blir ny spaltist i KK, og var nylig på coveret av motemagasinet. I den nye spalten skal hun ta leserne med inn i terapirommet. Foto: KK-cover 2021 Vis mer

Topper salgslistene

Det er denne antirasistiske kampen hun nå videreformidler i sin nye bok. Her forteller 36-åringen om egne opplevelser og har en samtale med åtte fiktive ungdommer med forskjellig bakgrunn om hvordan man kan motvirke rasistiske holdninger.

Boka føk rett opp i toppen av salgslistene og har denne uka vært utsolgt overalt i påvente av nytt opplag.

- Jeg ville skrive den boka jeg selv ønsket var på skolebiblioteket da jeg vokste opp. Den skal være et verktøy som kan hjelpe barn og voksne å snakke sammen om rasisme. Jeg ville vise hva hverdagsrasismen kan gjøre med noen, spesielt for de som ikke har kjent den på kroppen selv, sier hun.

Vil nå hvite familier

36-åringer mener dialog er nøkkelen til å få flere med som aktive antirasister. Hun ønsker spesielt å nå folk som egentlig ikke har opplevd rasisme.

- Snakker vi sammen, kan vi forstå hverandre. Vi trenger å nå de som aldri har tenkt over disse tingene før. Det er viktig å så et frø hos noen som automatisk går i forsvarsposisjon og sier «jeg er ikke rasist», mener hun, og legger til at alle er tjent med å sette seg inn i de potensielt livsfarlige konsekvensene av rasisme.

- Det blir mitt problem om mine barn utsettes for rasisme. Men det kan fort også bli ditt problem om barnet ditt blir rasist. I verste fall kan barnet ditt bli en ny Manshaus eller Breivik. Rasisme er fatalt for alle. Det er like viktig at en hvit familie snakker med sine barn om ræva holdninger. Alle kan utgjøre en forskjell. Det er på tide at alle lærer å si ifra, sier hun engasjert.

Williamson har igjen og igjen fått erfare viktigheten av å snakke sammen om det som kan være vondt. Nå nylig da hun ble invitert til «Lindmo» og sammen med NRK-programleder Fredrik Solvang skapte et dirrende følelsesladd tv-øyeblikk da begge delte opprivende erfaringer.

STERKT: Tinashe Williamsons historier fra barndommen på Lindmo ble sterk kost for NRK-profil Fredrik Solvang. Video: NRK Vis mer

- Jeg ser så opp til Fredrik, og hadde veldig ærefrykt for at jeg skulle snakke med han om noe så sårt. Jeg tror verken jeg eller han var forberedt på hvordan den praten skulle bli. Men det skjedde noe da våre to traumer møttes. Jeg hadde ikke planlagt å fortelle så eksplisitt om hva som har skjedd, og hva det har gjort med meg. Men det ble en veldig fin prat. Jeg tror Norge trengte å se hvor dypt rasismen sitter i, og hvor sårt det er så lenge etterpå.

MODELL: Tinashe Williamson fikk en ny selvtillit etter at hun ble oppdaget som modell som 15-åring. Her fra en Fam Irvol-visning under Oslo Fashion Week i 2014.
MODELL: Tinashe Williamson fikk en ny selvtillit etter at hun ble oppdaget som modell som 15-åring. Her fra en Fam Irvol-visning under Oslo Fashion Week i 2014. Vis mer

Bygget selvtillit i terapi

Tinashe Williamson er i dag gift med komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson, og er stadig å se på røde løpere. Det som sakte, men sikkert ga henne en tro på seg selv, var forbilder på TVNorge og MTV som liknet henne og at hun ble oppdaget som modell som 15-åring.

- Kids må se seg selv representert for å føle at de hører hjemme i samfunnet. Men før MTV så ingen ut som meg på tv. Da jeg ble oppdaget som modell som ganske ung, tenkte jeg at jeg ikke kunne være helt ute å kjøre, når noen så noe vakkert i meg. Men det tok mange år før jeg klarte å se det selv. Jeg jobber med det fortsatt.

Hun tenker seg lenge om.

- Jeg klarer å være stolt av hudfargen og mine svarte trekk i dag. Men jeg måtte ta aktive grep for å få det til, og for å sikre at barna mine skulle få et bedre selvbilde enn meg. Det hjalp meg å få barn og det å gå i masse terapi.

Aktuell i flere prosjekter

Det koster henne å snakke så åpent, men hun gjør det fordi hun har lært at det kan hjelpe andre. Hun vil derfor fortsette å ytre seg om antirasisme.

- Ja, akkurat nå er jeg i forfatterbobla. Det har gitt mersmak, røper hun.

36-åringen fortsetter også som ivrig instagrammer, er samtidig aktuell som skuespiller i Viaplay-serien «Furia», og blir på nyåret å se i en rolle som viser skeiv kjærlighet mellom to fargede personer i NRK-serien «Verden er din».

- Jeg vil vise mangfold. Jeg kan snakke om antirasisme, gay rights og et Fritt Palestina på Instagram og deretter legge ut et bilde i undertøy. Det er min «super power» er at jeg kan gjøre flere ting. Jeg må ikke velge.

PÅ RØD LØPER: Tinashe Williamson og ektemannen Odd-Magnus Williamson på premiere for sistnevntes film «Ingenting å le av» på Colosseum Kino september i år.
PÅ RØD LØPER: Tinashe Williamson og ektemannen Odd-Magnus Williamson på premiere for sistnevntes film «Ingenting å le av» på Colosseum Kino september i år. Vis mer

Hele familien jobber

I familien Williamson gjør de fleste flere ting. Ektemannen er for tiden aktuell med filmen «Ingen ting å le» av der han både er manusforfatter og spiller hovedrollen, mens datteren India er blitt forbrukerjournalist i «TV 2 Hjelper deg junior».

- Det har vært hektisk hos oss denne høsten. Det er veldig rart at alt kom samtidig. Nå venter vi bare på at Ziggy (yngste datter, journ.anm.) skal finne sin greie. Maten e'kke gratis, fleiper mora.

Kampene hun står i er heller ikke lette, hun får stadig rasistiske meldinger. Men hun tar kampen nå, for at døtrene på 3 og 11 år skal slippe.

- Jeg er stolt av at jeg kom meg gjennom de barneskoleårene. Og at jeg sakte, men sikkert fikk selvtillit til å tenke at det ikke er sant at jeg ikke er verdt noe – at jeg kanskje til og med er litt pen. Jeg er veldig stolt av at jeg har en stemme, og den stemmen skal ikke knebles fordi jeg tør si ifra om rasistiske bemerkninger. Jeg er stolt av at jeg har forstått at min stemme er viktig.

Og om hun hadde fått en samtale med 11-årige seg, er hun sikker på hva den ensomme jenta hadde sagt.

- Jeg er stolt av deg, ville hun sagt. Men hun ville også bedt meg om å ikke klippe lugg på meg selv i en alder av 20.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer