Om verdighet i Breivik-saken

- Å be om verdighet fra de etterlatte og skadede i denne ekstreme situasjonen var uverdig, advokat Bæra.

SJOKKET: Så kom sjokket; advokat Bæra ble intervjuet av NRK TV etter hendelsen, og med henvisning til skokastingen mot morderen presterte hun å si at «Inntil nå har vi hatt en verdig rettsak, og jeg håper og tror at vi etter denne hendelsen igjen kan fortsette rettsaken med verdighet». Verdighet!?! Foto: Hans Arne Vedlog
SJOKKET: Så kom sjokket; advokat Bæra ble intervjuet av NRK TV etter hendelsen, og med henvisning til skokastingen mot morderen presterte hun å si at «Inntil nå har vi hatt en verdig rettsak, og jeg håper og tror at vi etter denne hendelsen igjen kan fortsette rettsaken med verdighet». Verdighet!?! Foto: Hans Arne VedlogVis mer

SKOKASTEREN: Massemorder Breivik har ødelagt flere hundre liv, og det er grufullt å se og høre om hans groteske drap og ugjerninger gjennom TV og aviser. Hvordan de overlevende og etterlatte har det, kan man bare ane. Det er vanskelig for meg å fatte at ingen av de etterlatte og overlevende har sprukket under den redselsfulle rettsaken hvor man hver dag ser morderen smilende småprate med sine advokater samtidig som grufulle mord og lemlesting av flotte ungdommer blir rullet opp. Jeg innrømmer at jeg aldri i verden ville ha klart å holde sorgen og sinnet tilbake om noen av mine nærmeste var blitt henrettet av denne bestialske mordere. Jeg beundrer de pårørende og etterlatte enormt for deres selvbeherskelse, noe som har vakt internasjonal undring og beundring.

Så er det da en av de etterlatte som ikke orker dette lenger og kaster en sko etter mannen som har myrdet hans bror. Endelig!, fór det gjennom min hjerne da jeg hørte om hendelsen, endelig er det noen som ikke klarer det umenneskelige presset lenger. Jeg innrømmer at jeg følte en lettelse over reaksjonen til gutten som kastet skoen, og jeg sier meg enig med journalist Anders Giæver i VG om at utbruddet og skokastingen lettet noe av trykket på rettsaken og at hendelsen var på en måte befriende. Gutten var dessverre ikke like treffsikker som Breivik, så skoen traff forsvarer advokat Bæra på armen, dog uten å skade henne.

Så kom sjokket; advokat Bæra ble intervjuet av NRK TV etter hendelsen, og med henvisning til skokastingen mot morderen presterte hun å si at «Inntil nå har vi hatt en verdig rettsak, og jeg håper og tror at vi etter denne hendelsen igjen kan fortsette rettsaken med verdighet». Verdighet!?! Forsvareren til Norgeshistoriens mest uverdige massemorder etterlyser verdighet hos ofrene og deres pårørende og etterlatte! Her hører og ser vi dag ut og dag inn grusomme og vanvittige detaljer om hvordan en av historiens mest sadistiske massemorder lemlester og henretter forsvarsløse ungdommer, og så kommer advokat Bæra og ber ofrene og de etterlatte opptre med verdighet!

Det er sikkert en vanskelig jobb å være forsvarer for en mann som kaldblodig har henrettet så mange mennesker, men det er nok ingenting mot vanskelighetene de etterlatte og pårørende har og vil ha for resten av livet.

Å be om verdighet fra de etterlatte og skadede i denne ekstreme situasjonen var uverdig, advokat Bæra.